Kalesija 22°

Ako poskupi struja penzioneri TK najavljuju proteste

Najave poskupljenja struje penzioneri sa područja TK smatraju neprihvatljivim jer više od njih 25 000 živi od 310 maraka minimalne penzije.


Udar na ionako loš standard ne žele posmatrati sa strane pa najavljuju i protestna okupljanja. „Ne prihvaćamo bilo kakvo poskupljenje struje”, kategorični su u Savezu penzionera Tuzlanskog kantona. Pet postotno povećanje penzija za više od dvije i po godine, kažu, ne može biti nikakva nadoknada.

Meho Srabović, predsjednik IO Saveza penzionera TK kaže da se o ovom problemu raspravljalo na više skupova i izraženo nezadovoljstvo prema inicijativi za poskupljenje jer bi to bio novi, vrlo težak udar na ionako loš standard penzionera. “Mislim da bi neko trebao da se pozabavi da se u Elektroprivredi smanje troškovi. Oni vrlo dobro znaju gdje može da se nadje ušteda da ne bi došlo do poskupljenja struje“, kaže Srabović.
Zahtjevi iz februara kada su tražili povećanje penzija i redovnu isplatu bili su uslovljeni protestnim okupljanjima od kojih, kaže Meho Srabović, ne odustaju ukoliko dodje do poskupljenja struje. U Savezu kažu: “„Ako se poveća cijena struje mislim da će gradjani naći načina da počnu izbjegavati plaćanje računa i da to mora dovesti do preraspodjele i drugačijeg odnosa Elektroprivrede prema tom problemu.“

U Savezu penzionera FBiH već su upozoravali na na neophodnu preraspodjelu opšte potrošnje u korist penzionera. Povećanje cijene struje uništilo bi konkuretnost ionako slabe privrede što bi se odrazilo na još manje prihoda u penzionom fondu, kaže Srabović.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Sportske igre mladih nastavljaju se danas u Kalesiji

Putevi u BiH: Saobraćaj se odvija usporeno ili uz kraća zadržavanja …

Servisne informacije iz Živinica (24. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (24. 6. 2024.)

Akademija FK “Sloga” privukla veliki broj dječaka: Održ …

CLOSE
CLOSE