Kalesija 26°

Za koga navijaju fudbalske sudije?!? Ono što navijači znaju odavno, sada i naučno dokazano!!!


Ono što navijači znaju odavno, sada je i naučno dokazano. Bez obzira da li je riječ o opomeni, jedanaestercu ili sudijskoj nadoknadi, sudije prednost daju domaćoj ekipi.

Tofik Bachramow (Bahramov) je na utakmici odigranoj 30. jula 1966. godine dao znak koji je ušao nogometnu istoriju. Azerbejdžanac je bio linijski sudija u finalnoj utakmici na Svjetskom nogometnom prvenstvu na stadionu Wembley u Londonu. Njemačka je poražena, a Engleska je postala svjetski prvak. Još uvijek se spekuliše o tome da li se tada domaćoj ekipi, Engleskoj, progledalo kroz prste. Međutim, činjenica je da se prilikom donošenja sudijskih odluka prednost daje domaćoj ekipi.

Sudijska nadoknada u korist domaćih

Sportski eksperti i ekonomisti su u različitim studijama analizirali nekoliko nogometnih utakmica koje su produžene za nekoliko minuta i došli su do sličnih rezultata. „Takve ‘nepravilnosti’ su raširene u svim evropskim profesionalnim ligama kao i u SAD”, kaže Thomas Dohmen (Tomas Domen), šef istraživačkog instituta za tržište rada i stručne obuke na Univerzitetu Mastricht. Dohmen je u svojoj studiji o fenomenima sudijske prednosti pažnju posvetio podacima sa 12 utakmica Bundeslige. Prema rezultatima njegovog istraživanja, utakmica se u prosjeku produžava za 22 sekunde ukoliko domaća ekipa gubi golom razlike. „To je vrijeme koje je potrebno da se dođe do gola i možda postigne odlučujući pogodak”, kaže Dohmen.

Domaćima jedanesterci – gostima opomene

Kada je riječ o jedanaestercima, domaće ekipe su u prednosti. U jednoj studiji u kojoj su obuhvaćene utakmice u Bundesligi od 1993 do 2003. godine, sudije su 857 puta donijele nastrožije kazne. Nezavisno od vrste stadiona, eksperti su došli do zaključk da se u korist domaće ekipe često donose pogrešne ili sporne odluke. Samo 65 posto odluka o izvođenju jedanaesterca je bilo ispravno. Šta utiče na sudije da prednost daju domaćoj ekipi?

Najvažniji faktor je buka navijača”, kaže Daniel Memmert (Memert) sa Sportske akademije u Kelnu. „Glasna reakcija publike je znak da se dogodilo nešto što zaslužuje žuti karton”, kaže Memmert. Između Wembleya i nogometnih utakmica u 2011. godini se doduše dogodilo mnogo toga. Memmert kaže da je primjetno da je smanjen broj slučajeva u kojima je domaćim ekipama data prednost. „Razlog tome je bolja stručna obrazovanost sudija”, kaže Lutz Michale Fröhlich (Luc Mihele Frolih), bivši profesionalni sudija koji je danas šef odjela u Njemačkom nogometnom savezu zaduženom za sudije.

Deutche Welle, Jens Krepela

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice,brine ih š …

Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine, projekat se nastavlja

Oglas za posao: Šivač Helena Chair

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana posljedice ostavlja p …

U MSŠ Kalesija počeo treći upisni rok koji će trajati do 31. augus …

CLOSE
CLOSE