Kalesija

Vlast RS-a će danas slaviti dva puta sudski osporen praznik: Šta treba znati

U Bosni i Hercegovini politika se toliko zaigrala i toliko ignoriše Ustav da su gotovo svi navikli da se vlast entiteta Republika Srpska ponaša kabadahijski te da ponižava i ismijava državu.

Za takvo stanje nisu isključivo krivi ni stranci, koji su u decenijama iza nas ohrabrivali Milorada Dodika. Krivac je domaće pravosuđe koje godinama nijemo posmatra kako se odluke Ustavnog suda ne provode.

Danas se u Banjoj Luci održava parada inat politike, kojoj je cilj dodatno poniziti državu. Iako je Ustavni sud BiH dva puta donio odluku da je 9. januar kao Dan entiteta Republika Srpska neustavan, za to niko ne mari, a politika iz RS-a provodi svoje.

Neustavnost Dana RS-a ocijenila je i Venecijanska komisija, koja je kazala da je praznik “diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja”.

Godine 1992. 9. januara u Sarajevu je samoproglašena Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine” – na područjima “srpskih autonomnih regija i oblasti”. Političke procese u formiranju RS-a vodili su Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik te Biljana Plavšić kao lideri SDS-a. Svi su na kraju završili u Hagu te su osuđeni za ratne zločine i genocid.

Druga dva naroda u BiH 9. januar posmatraju kao početak rata, odnosno politički momenat koji je započeo i dao osnovu za etničko čišćenje, progone i zločine.

Čin formiranja RS-a 9. januara 1992. osporio je Ustavni sud BiH dva puta, ali i Ustavni sud Republike BiH krajem februara 1992. godine, koji je poništio donesenu deklaraciju.

Na apelaciju Bakira Izetbegovića 2013. godine Ustavni sud BiH je 2015. donio odluku prema kojoj je član Zakona o praznicima RS-a, koji govori o Danu RS-a, neustavan. Pored toga što se Ustavni sud u meritumu osvrnuo na događaje iz 1992. godine, on je utvrdio i da se tada obilježava i krsna slava Republike Srpske – Sveti arhiđakon Stefan, pa se svjetovni datum – zbog načina njegovog obilježavanja – doživljava i kao vjerski pravoslavni praznik. Suština je bila da nije sporan Dan RS-a, ali je sporno da to bude 9. januara.

Očekivano i vlast i opozicija iz RS-a su 2015. odbacili odluku Ustavnog suda, a u septembru naredne godine je organiziran i referendum u kojem su građani RS-a pitani da li su za to da se 9. januar obilježava kao Dan RS-a. I bez obzira na to što je Ustavni sud zabranio održavanje referenduma, on je održan. Kasnije je Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma. 

Ipak, vlast RS-a nije odustala te su donijeli poseban zakon kojim su razdvojili Dan RS-a kao svjetovni praznik o vjerskog segmenta. Ipak, uslijedila je nova apelacija Ustavnom sudu, jer je i nakon zakonske zavrzlame procijenjeno da je 9. januar diskriminirajući prema druga dva naroda. Dakle, Dan RS-a može biti bilo koji dan osim 9. januara. 

Ustavni sud je 2019. donio novu odluku na novi zakon u RS-u, prema kojem je član zakona o praznicima RS-a, u kojem se navodi da se “na osnovu potvrđene volјe građana Republike Srpske 9. januar utvrđuje kao Dan Republike”, neustavan i protivan Međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te protivan Protokolu uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

I koliko god to bilo paradoksalno, vlast RS-a i dalje slavi i obilježava 9. januar kao Dan entiteta. Pravosuđe ništa ne radi da to spriječi, bez obzira na to što se radi o suprotstavljanju državi i državnim institucijama. Dodik će danas prvo dočekati politički vrh iz Srbije te će postrojiti, što milom što silom, policiju, vatrogasce, poštare, izviđače i slično samo kako bi pokazao prkos i nastavio svoju rušilačku politiku. 

Ove godine Dodik će ovaj datum vjerovatno posebno iskoristiti za naglašavanje svog separatizma, a iza govornice će naglašavati kako je BiH nemoguća.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE