Kalesija 23°

Više nego skromno obilježen Dan kalesijskih ratnih jedinica


Danas, u petak, na više nego skroman način u Kalesiji je obilježen 8. april – Dan kalesijskih ratnih jedinica. Nakon učenja Tevhida u Čaršijskoj džamiji i polaganja cvijeća i učenja Fatihe ispred Šehidskog spomen-obilježja, u Sali JU BKC “Alija Izetbegović” održana je tribina na temu “Formiranje ratnih jedinica”.

Uvodničar je bio Muhamed Avdić, ratni komandant 205. brdske brigade, a o pripremama za odbranu od agresije i o formiranju kalesijskih ratnih jedinica govorio je Halil Jahić, ratni komandatn 141. sprečanske muslimanske lahke brigade – Gazije.
U svom obraćanju Halil Jahić je na početku govorio o Savjetovanju komandanata Patriotske lige za sjeveroistočnu Bosnu koje je održano u Tojšićima i o formiranju prvih jedinica Patriotske lige koje su kasnije prerasle u vojne jedinica Armije R BiH.

– Na području Tuzlanskog kantona Kalesija i njene jedinice su imale ključnu ulogu. Najveće rezultate naše jedinice su postigle u maju i junu 1992. gopdine, kada je oslobođena Kalesija i istočne dijelovi ove općine, te u novembru 1994. godine kada je oslobođšena Lisača. Borci naših jedinica, osim u Kalesiji, borili su se i na ratištima oko Sarajeva, Gradačca, Brčkog, Maglaja, Bihaća Tuzle, Sapne, Teočaka i drugh gradova, tako da se ne može govoriti das u to bile isključivo lokalne jedinice, kazao je, između ostalog Halil Jahić, napominjući da politika nije pratila rezultate i uspjehe kalesijskih boraca jer niti jedna kalesijska jedinica nije dobila epitet slavne ili viteške.

Na tribini je bilo vrlo malo posjetilaca. Među posjetiocima je bilo tek nekoliko vijećnika od njih 31. Uočili smo predsjedavajućeg Općinskog vijeća Fetaha Hujdura, te vijećnike Ferida Smajića – Kockara, Suljku Herića i Mehu Suljkanovića. Nije bilo predsjednika niti jedne stranke…

F.S., Kalesijske Novine

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Sportske igre mladih u Kalesiji: Takmičenje u košarci, nogometu i od …

Sportske igre mladih nastavljaju se danas u Kalesiji

Putevi u BiH: Saobraćaj se odvija usporeno ili uz kraća zadržavanja …

Servisne informacije iz Živinica (24. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (24. 6. 2024.)

CLOSE
CLOSE