Kalesija 24°

VIDEO: Automobilom uletio u džamiju, a nakon toga psovao i prijetio da će je srušiti, jer je to RS za koju se borio?!

Nepoznati muškarac je prvo automobilom prišao Urijanskoj džamiji te se zabio u dio harema pred džamijom, gdje je izložena šehidska ploča. Nakon toga je izašao iz auta i počeo psovati i derati se da će zapaliti džamiju, minirati je, srušiti je i da je ovo Republika Srpska.

Jučer je na Urijama, oko 17:05 sati, nepoznati muškarac izvršio više krivičnih djela, no zahvaljujući pribranim stanovnicima i Policiji Bosanski Novi teže posljedice su izbjegnute.

Nepoznati muškarac lice je prvo automobilom prišao Urijanskoj džamiji te se zabio u dio harema pred džamijom gdje je izložena šehidska ploča. Nakon toga je izašao iz auta i počeo psovati i derati se da će zapaliti džamiju, minirati je, srušiti je i da je ovo Republika Srpska za koju se borio, te je psovkama, prijetnjama i zastrašivanjem osuo po djeci i ženama koji su se nalazili u blizini džamije. Ženama, koje su bile na probi hora, je govorio da će ih sve pobiti, ponavljajući da je ovo Republika Srpska i što su ovdje došle.

Riječima “sve ću vas pobit‘, od mene nikad više nećete imati mira” nastavio je do dolaska imama Muhameda Hodžića. Hodžić ga je uljudno zamolio da napusti ulicu jer pravi nered, sramoti i sebe i druge ljude, no on mu je počeo psovati majku, nanu i sve redom, govoreći da će ga ubiti što je došao ovde, ponavljajući to desetak puta, rekavši – ako ne danas, onda sutra. Pokušao je i fizički napasti imama nekoliko puta, no imam se povukao i pokušavao ga umiriti riječima “da je to što radi loše”.

U međuvremenu je nekoliko poziva upućeno policiji, koja je stigla u najkritičnijem trenutku. Četvorica policajaca su, uz dosta muke, uspjeli privesti napadača koji se opirao hapšenju, no policija ipak nije koristila silu. Napadač je savladan i prebačen u stanicu na ispitivanje.

Ranije, kada je napadač ugledao policiju, počeo je vikati da ima veze u policiji i u cjeloj Republici Srpskoj, te kada su policajci počeli izlaziti iz auta, pružio im je ruke obraaćajući im se sa “gdje si rode, gdje si prijatelju, gdje si kume” i sl.

Ogorčeni, prestrašeni, uvrijeđeni i poniženi, žene i djeca, imam ali i komšije pravoslavci, dosta vremena nisu mogli doći sebi. Ostao je strah da će se ponoviti, da će se prijetnje ispuniti, da će se strah nadviti nad Urije.

Ovaj napad je imao veliki broj očevidaca i oštećenih, a od nekih je i policija uzela izjave – ali ne od svih.

Osude ovog brutalnog napada, odmah po saznanju, stigle su od Medžlisa IZ Bosanski Novi i glavnog imama Elvir ef. Vakufca, koji je odmah došao na Urije i razgovarao sa imamom Muhamedom Hodžićem i ostalim žrtvama ovog napada.

Osude ovog napada su stigle i od stanovnika Urija, muslimana i pravoslavaca, te su svi izrazili ogorčenje spomenutim događajem.

Video: Policija hapsi napadača i stavlja ga u njegovo vozilo na mjesto suvozača; dva policajca odvoze njega i njegovo auto poslije u stanicu:

depo.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Halid Hadžić osvojio prvo mjesto na “ARG Lipnica Open 2024R …

Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice,brine ih š …

Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine, projekat se nastavlja

Oglas za posao: Šivač Helena Chair

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana posljedice ostavlja p …

CLOSE
CLOSE