Kalesija 12°

VIDEO, 1995. god: Slobodan Vasković prisiljava čovjeka da kaže da ih je ubijao Naser Orić…


Novinar političkog magazina 60 minuta, “perjanica” istraživačkog novinarstva Slobodan Vasković poznat je po žestokoj kritici režima Milorada Dodika i bivše i sadašnje Vlade Republike Srpske.

Vasković je postao poznat kao istrajni i hrabri novinar koji već godinama radeći za magazin 60 minuta na Federalnoj televiziji razotkriva kriminal vladajućih struktura u Republici Srpskoj.

Na videosnimku koji je postavljen na web-stranicu www.plbih.org pogledajte sirov, nemontiran snimak nastao 12. jula 1995. godine u Potočarima na kojem isti taj Vasković i još nekoliko novinara razgovara sa Abdulahom Purkovićem Dulom.

Nesretni Srebreničanin, uspaničen zbog stravičnih scena koje je doživio tokom opsade i nakon pada Srebrenice pokušava prepričati dešavanja, ali ga “novinari” brzo prekidaju i traže od njega da ispričaju njima pogodnu verziju.

Među njima je i Vasković, koji izbezumljenog čovjeka pita: “Da li je istina da je Naser Orić ubijao i vas muslimane?”.

“Koliko je i ko je bio od najvećih zločonaca na području Srebrenice. Nabrojite ih, imenom prezimenom”, upitao je Vasković Purkovića.

Srebreničanin Abdulah Purković danas se vratio u svoj rodni grad. Radi u svom pansionu i od toga zivi.

“Danas sam prvi put vidio snimak. Veoma dobro se sjećam tog dana. Radio sam u međunarodnoj organizaciji. Bio sam ispred fabrijke akumulatora kada su došli po mene. Skinuli su mi majicu s oznakom MSF-a i odveli me da dam izjavu. Rekli su mi da pričam kako oni kažu ili će me ubiti. Počeo sam govoriti i jednom sam pogriješio. Rekli su: ‘To ti je posljednji put, nećeš imati priliku drugi put da pogriješiš!’. Tjerali su me da govorim protiv Alije Izetbegovića, Hakije Meholjića, Nasera Orića”, ispričao je za Sarajevo-x.com Purković.

Dodao je da u to vrijeme nije znao ko je Slobodan Vasković. Čak ni danas ne zna ko je čovjek čija je žrtva postao.

“Ne gledam TV. Nisam znao ko je taj novinar. I ne sjećam ga se. To je bio strah. prijetili su mi da će me ubiti. Nisam mogao ništa drugo učiniti”, istakao je Purković za naš portal.

sarajevo-x

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sutra obustava saobraćaja u centru Kalesije

  8.juna izložba ilustracija o Tojšićima autora Admira Delića

  U nedjelju memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževa …

  Oglas: Prodajem stan i poslovni prostor u Kalesiji

  Sutra u Kalesiji Dan sporta: Očekuje se prisustvo više od 1000 osnov …

  CLOSE
  CLOSE