Kalesija 22°

Ustavni sud RS – Bošnjaci 37:0: Nema povrede vitalnog interesa u Zakonu o katastru RS

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) utvrdilo je danas da Zakon o katastru RS ne povređuje vitalni interes bošnjačkog naroda – izjavio je danas predsjednik Ustavnog suda Mirko Zovko.

U saopštenju sa sjednice Vijeća navodi se da se razlozi koje je podnio Klub delegata bošnjačkog naroda izneseni u zahtjevu za pokretanje vitalnog interesa mogu eventualno svrstati u razloge ili biti razlozi za ocjenu ustavnosti predmetnog zakona.

“Prema mišljenju Vijeća, tvrdnje Kluba delegata bošnjačkog naroda da će prema ovom zakonu građani bošnjačke nacionalnosti dolaziti u nepovoljniju i diskriminatorsku poziciju su neosnovane i ničim dokazane”, navodi se u saopštenju, prenosi “Srna”.

Prema ocjeni ovog vijeća, Zakon o katastru nema nacionalni karakter i u cjelini se jednako odnosi prema svim narodima i građanima u RS i zbog toga ne može ugroziti bilo čiji vitalni nacionalni interes, a samim tim ni vitalni interes bošnjačkog naroda.

Zovko je novinarima nakon sjednice Vijeća rekao da će Ustavni sud ili eventualno i on pokrenuti redovnu proceduru za proglašenje neustavnosti ovog zakona i da se donese privremena mjera da se stavi van snage.

Prema navodima pojedinih političara u RS, bošnjački delegati do sada 36 puta pred Ustavnim sudom RS pokretali pitanje vitalnog nacionalnog interesa, te su svaki put bili odbijeni.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Sportske igre mladih nastavljaju se danas u Kalesiji

Putevi u BiH: Saobraćaj se odvija usporeno ili uz kraća zadržavanja …

Servisne informacije iz Živinica (24. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (24. 6. 2024.)

Akademija FK “Sloga” privukla veliki broj dječaka: Održ …

CLOSE
CLOSE