Kalesija

U Tojšićima obilježena 32. godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige

Na današnji dan 1992. godine, u osnovnoj školi u Tojšićima, održano je Regionalno savjetovanje Patriotske lige za sjeveroistočnu Bosnu, a u znak sjećanja na datum koji je imao izuzetno veliki značaj za pripreme i organizaciju patriotskih snaga Bosne i Hercegovine prilikom pružanja oružanog otpora u Tojšićima je postrojavanjem učesnika, odnosno pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, i drugim aktivnostima obilježena 32. godišnjica.

Obilježavanje 32. godišnjice je počelo postrojavanjem učesnika Patriotske lige i obraćanjem zvanica, a nakon toga je položeno cvijeće na spomen obilježje, te odana počast šehidima i poginulim borcima iz Tojšića.

“Iz svih opština iz tuzlanske regije su bili predstavnici sa savjetovanju Patriotske lige. Prvi put na jednoj većoj karti se moglo vidjeti kako teku pripreme za odbranu Bosne i Hercegovine od agresije, koja je dobrim dijelom bila i izvršena u BiH. Kalesija je bila domaćin savjetovanja, bio je to težak rad u smislu koji se odnosi na aspekt bezbijednosti. Kalesija sa svojim aktivnostima koje je predvodila 1991. godine imala moćnu organizaciju u okvirima Patriotse lige”, kazao je Izet Hadžić, jedan od osnivača Patriotske lige u Kalesiji.

Mujo Tosunbegović, sekretar Organa Uprave općine Kalesija je rekao da se općina Kalesija, kao i proteklih godina, uključila u organizaciju obilježavanja godišnjice savjetovanja Patriotske lige.

“Imali smo sreću da se to desi u Kalesiji, da se osjeti da treba da se organizujemo, ali imala je i nesreću u smislu prvih općina u Bosni i Hercegovini koje su stradale, koje su bile napadnute. Općina Kalesija, kao i načelnik Džafić, te njegovi saradnici stoje na raspolaganju da zajedno sa patriotima širom BiH pošaljemo poruku da ne trebamo ovaj datum zaboraviti i u narednim godinama sadržajno unaprijediti ovo obilježavanje.”, kazao je Mujo Tosunbegović, sekretar Organa Uprave Općine Kalesija.

Nakon Tojšića, brojne delegacije Patriotske lige, boračkih organizacija i udruženja, općine Kalesija, na spomen obilježju u Kalesiji, su polaganjem cvijeća, učenjem fatihe ili na drugi prigodan način odale počast svim šehidima i poginulim borcima naše općine i Bosne i Hercegovine. 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Putevi u BiH: Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (19. 4. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (19. 4. 2024. )

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  CLOSE
  CLOSE