Kalesija 26°

U petak (27. maj) u Šeheru obilježavanje stradanja Bošnjaka u Osmacima/ POZIVNICA za malonogometni turnir


Bošnjačka zajednica kulture “PREPOROD” BiH
Opštinsko društvo Osmaci
Šeher, 75 406 Osmaci

Obilježavanje stradanja Bošnjaka u Osmacima

„19 godina šutnje“

U Kulturno – sportskom centru u Šeheru kod Osmaka, u petak će, 27. maja ove godine, biti održana manifestacija pod nazivom „19 godina šutnje“, kojom će biti obilježeno stradanje preko 100 bošnjačkih civila u ovom kraju.

Ovo je prvi put da se održava centralna manifestacija kojom će se obilježiti stradanje svih bošnjačkih civila na području današnje opštine Osmaci (prijeratni dio općine Kalesija), a koji su ubijeni u etničkom čišćenju 1992. godine.

Hajvazi: Spomen-obilježje poginulim i nestalim osobama
Hajvazi: Spomen-obilježje poginulim i nestalim osobama

Obilježavanje stradanja organizuje Bošnjačka zajednica kulture Preporod u Osmacima, a preživjeli će se po prvi put zajednički prisjetiti ubijenih u naseljima Šeheru, Likama, Hajvazima, Sajtovićima, Capardima, Kosonjima, Borogovu, Mahali, Matkovcu, Drvenicama…

Manifestacija će početi u 14:00 sati, a u okviru kulturno – vjerskog programa bit će recitovani stihovi akademika Nedžada Ibrišimovića i Abdulaha Sidrana, hor “Nuru Ayni” će izvesti ilahiju “Šehidi”, zatim će uslijediti sevdalinke, hip – hop pjesma „Srebrenica i babo“, ali pjesma „Samo da rata ne bude” (tekst: Đorđe Balašević).

Govorit će se o zločinima u ovom kraju, obratit će se predstavnici udruženja žrtava, a bit će pročitane i biografije dobitnika priznanja „Zlatni ljiljan“, koji su rođeni u ovom kraju.

Prije manifestacije, u džamiji u Šeheru prije džume namaza, bit će proučen tewhid za nedužno ubijene.

.

*BZK Preporod Osmaci*
—————————————————————————–


Poslije završetka programa, planirano je održavanje malonogometnog noćnog turnira, koji će trajati dva dana, 27. i 28. maja.

Prijave ekipa za ovaj turnir traju do 17h u petak , nakon čega će uslijediti žrijebanje ekipa, a zatim i svečano otvaranje turnira u 18h.

Planirano je da utakmica između veterana Šehera i Kalesije otvore ovaj turnir, koji će, prema najavama organizatora prerasti u tradicionalni.

Prijave ekipa mogu se vršiti kod predsjednika Organizacionog odbora, Ramiza Alibašića, na broj telefona 061/ 644 – 420, te člana Organizacionog odbora Enesa Alibašića na broj telefona 062/ 636 -100.
Kotizacija po ekipi iznosi 50KM.

OČEKUJE SE VAŠ DOLAZAK – poručuju iz Organizacuionog odbora za obilježavanje 27. maja, Dana progona Bošnjaka sa prostora Osmaka.

***Kalesija Online je medijski pokrovitelj ovog turnira***

A.K.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice,brine ih š …

Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine, projekat se nastavlja

Oglas za posao: Šivač Helena Chair

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana posljedice ostavlja p …

U MSŠ Kalesija počeo treći upisni rok koji će trajati do 31. augus …

CLOSE
CLOSE