Kalesija 31°

Troškovi rata u Afganistanu i intervencije u Pakistanu koštaju 4 biliona dolara, Obama krije infomracije od javnosti

Istraživanje američkog Univerziteta Brown pokazuje da će troškovi ratova u Iraku i Afganistanu te operacija u Pakistanu dostići svotu od gotovo četiri biliona dolara.


Kako javlja izvještač VoA-e David Byrd, troškovi ratova tri su puta veći od onoga što je predsjednik Barack Obama rekao u svome nedavnom govoru. Kad je predsjednik Obama nedavno objavio povlačenje iz Afganistana, izjavio je da su nedavni ratovi koštali zemlju bilion dolara. No u izvještaju Instituta za međunarodne studije Univerziteta Brown trošak se procjenjuje na tri biliona i 700 milijardi dolara. Studija obuhvaća ratove u Iraku i Afganistanu te operacije u Pakistanu.

“Razumna procjena kreće se blizu četiri biliona dolara, uključujući neke buduće troškove skrbi za vojne veterane. Pored toga trebamo platiti još bilion dolara na kamate što će se, prema našim procjenama, otplaćivati do 2020.”, kaže Catherine Lutz, jedna od koautorica istraživanja.

Catherine Lutz kaže da je u troškove uključena dugoročna briga za ranjene te očekivani troškovi rata od 2012. do 2020. godine.

Druga koautorica istraživanja Neta Crawford kaže da su trošak i neispunjeni planovi na drugim područjima – zato što je novac koji utrošen na rat mogao poslužiti za nešto drugo: “Ako sagledamo godišnje budžete ovih ratova, recimo 130 milijardi dolara za svaku od deset godina, onda vidimo da je tim novcem moglo biti stvoreno 900 hiljada radnih mjesta – samo u obrazovanju.”

Ljudska cijena rata također je visoka. Izvještaj navodi da je u sukobima u Afganistanu, Iraku i Pakistanu bilo između 224 hiljade do 258 hiljada poginulih – od čega je 125 hiljada iračkih civila.

Čak i s planiranim povlačenjem 33 hiljada vojnika iz Afganistana, tamo će ostati još oko 70 hiljada Amerikanaca. Svaki od njih američku vladu košta milion i 200 hiljada dolara.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Počeo upis studenata na Univerzitet u Tuzli

Saradnja Federalnog ministarstva okoliša i turizma s predstavnicima n …

Zbog neninih dimija zavolio tradiciju: Dženan Čekić (21) narodnu no …

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, tra …

Putevi u BiH: Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protič …

CLOSE
CLOSE