Kalesija 22°

Suspenzija iz političkog života: “Lagumdžija je prevario državu i obmanuo javnost”

Darko Trifunović

Sud BiH donio je pravosnažnu odluku kojom se Darku Trifunoviću, profesoru na Fakultetu bezbjednosti u Beogradu i prvom sekretaru Misije BiH pri Ujedinjenim nacijama (UN) mora isplatiti 360.000 KM, zbog nezakonitog otpuštanja iz diplomatske službe još 2002. godine, na čemu je insistirao tadašnji ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija.
Naime, Trifunović je po nalogu Zlatka Lagumdžije 2002. godine otpušten sa mjesta prvog sekretara Misije BiH pri UN, uz obrazloženje da nije državljanin Bosne i Hercegovine i da je falsifikovao pasoš BiH!

Nakon uložene tužbe i višegodišnjeg sudskog postupka, Sud BiH je presudio u korist Trifunovića i dokazao da je Trifunović državljanin BiH i da je njegovo otpuštanje nezakonito.

Darko Trifunović kaže za srbijanske “Novosti” da je i očekivao pozitivnu presudu Suda BiH i da se sada jasno vidi da je Zlatko Lagumdžija prevario državu i obmanuo javnost, kad je u pitanju njegov rad pri Misiji u Ujedinjenim nacijama.

“Moj otkaz je uslijedio odmah pošto sam otkrio da u diplomatskoj mreži BiH u Ujedinjenim nacijama rade ljudi koji su povezani sa Al kaidom. Otkrio sam da se na platnom spisku Misije nalazi tajanstveni ministar savjetnik Safet Ćatović, koji je jedno vrijeme u SAD istupao kao portparol navodne humanitarne organizacije “Benevolencija međunarodna fondacija”, a kojoj je kasnije zabranjen rad, zbog veza sa terorizmom. Isti čovjek u avgustu 2001. godine vodio je “letnji džihad kamp” u Pensilvaniji, a sve su glasnija upozorenja zapadnih obavještajnih službi da se pod tim imenom krije, niko drugi do komandant “El mudžahedin” odreda, Alžirac Abu al Meali, što se na kraju ispostavilo tačnim”, priča Trifunović.

On dalje dodaje da čim je o ovome obavijestio Lagumdžiju, kao šefa diplomatije, on je, umjesto istrage oko Ćatovića, otkaz uručio njemu.

“Kasnije je i FBI potvrdio moje otkriće o Ćatoviću i još nekolicini samoprozvanih službenika BiH diplomatije u UN, ali Lagumdžija za to nije htio ni da čuje. Za njega sam ja u tom trenutku bio velika smetnja i morao je da me skloni iz Misije BiH pri UN”, ističe za “Novosti” Trifunović.

Nakon odluke Suda BiH u njegovu korist, Trifunović najavljuje pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, od koga će tražiti procesuiranje Zlatka Lagumdžije.

“Zahtijevaću da OHR suspenduje Lagumdžiju iz političkog života, jer posljednja presuda govori o tome ko je u stvari Zlatko Lagumdžija i koga štiti u BiH. Sada je na OHR red da napravi potez”, poručio je Trifunović.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Sportske igre mladih nastavljaju se danas u Kalesiji

Putevi u BiH: Saobraćaj se odvija usporeno ili uz kraća zadržavanja …

Servisne informacije iz Živinica (24. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (24. 6. 2024.)

Akademija FK “Sloga” privukla veliki broj dječaka: Održ …

CLOSE
CLOSE