Kalesija 32°

Šest pravila o postavljanju ciljeva

Postoji nekoliko važnih pravila koja se tiču efikasnog postavljanja ciljeva.

PRVO PRAVILO

Vaši ciljevi moraju da budu povezani jedni sa drugima na harmoničan način, a ne da budu u odnosu kontradiktornosti. Ne možete da imate cilj da budete finansijski uspešni ili da izgradite sopstveni uspešan biznis, a da istovremeno imate cilj da polovinu svog raspoloživog vremena provodite na kursu za neki sport ili na plaži. Vaši ciljevi moraju međusobno da se potpomažu i pojačavaju.

DRUGO PRAVILO

Vaši ciljevi moraju biti izazovni. Kada postavite ciljeve, oni moraju sadržati 50 ili više procenata verovatnoće na uspeh. Ovaj nivo verovatnoće je idealan za motivaciju i nije toliko težak da vas lako obeshrabri.

TREĆE PRAVILO

Morate istovremeno imati materijalne i nematerijalne ciljeve, kvanititativne i kvalitativne ciljeve. Trebalo bi da imate konkretne ciljeve koje možete da merite i objektivno procenjujete. U isto vreme, trebalo bi da imate kvalitativne ciljeve za vaš unutrašnji život i veze sa drugim ljudima.

ČETVRTO PRAVILO

Potrebni su vam kratkoročni i dugoročni ciljevi. Potrebni su vam ciljevi za ovu godinu, kao i ciljevi koje ćete ostvariti za 5, 10 i 20 godina. Idealni kratkoročni vremenski okvir za posao, karijeru i lično planiranje je oko 90 dana. Idealan dugoročni vremenski okvir za istu vrstu ciljeva je oko 2 do 3 godine. Ovi vremenski okviri idealni su za kontinuiranu motivaciju.

PETO PRAVILO

Idealan život je usmeren, svrhovit, pozitivan i organizovan tako da se svakoga sata i svakoga dana krećete u pravcu svojih ciljeva. Uvek znate šta radite i zašto. Imate osećaj kontiuniranog kretanja unapred i osećate se kao „pobednik“ veći deo svog vremena.

ŠESTO PRAVILO

Odluka da postanete osoba orijentisana ka budućnosti, odnosno osoba koja postavlja i ostvaruje svoje ciljeve, doneće vam ogroman osećaj kontrole. Samopouzdanje vam se povećava u onoj meri u kojoj se krećete ka ostvarenju svojih ciljeva. Više ćete poštovati i voleti sebe, vaša ličnost će se unapređivati i na taj način ćete postati pozitivna i sigurna osoba. Tada ćete otvoriti vrata svojih potencijala i početi brže da se krećete u onom pravcu koji omogućuje da postanete sve ono što ste želeli da budete.

Brajan Trejsi

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE