Kalesija 22°

Pozadina referenduma u RS-u

Republika Srpska je od samoproglašenja ratnih devedesetih pa sve do Dejtona 1995.godine egzistirala kao antiustavna političko – teritorijalna tvorevina. Dejtonskim mirovnim sporazumom,  oktroisanim i nikad usvojenim u PSBiH na službenim jezicima u BiH, priznato je njeno postojanje u onim granicama u kojima njen ustav nije u suprotnosti sa Ustavom BiH. Potpisnica tog istog sporazuma, međunarodnog ugovora po pravnoj prirodi, je i sama Republika Srpska koja u vrijeme potpisivanja nije imala međunarodno-pravni subjektivitet i nije mogla biti njegova stranka. Međutim, uloga međunarodne zajednice učinila je svoje.

Ovaj akt u aneksu 10 navodi ovlaštenja Visokog predstavnika koja su proširena „Bonskim ovlaštenjima“ iz 1997.godine i potvrđena brojnim rezolucijama UN-a. Na osnovu navedenih ovlaštenja OHR je, između ostalog, nametnuo formiranje suda i tužilaštva na državnom nivou što je bila sama obaveza ugovornih strana prema aneksu 10, čl.1., St.1. Dejtona.

Ovih dana NSRS usvojila je prijedlog o raspisivanju referenduma o podržavanju ovakvih odluka  Viskokog predstavnika. Lider  trenutne politike osporavanja autoriteta OHR-a Milorad Dodik, oslonjen na jasnu podršku iz Moskve o čemu svjedoče nedavne izjave ruskog ambasadora u BiH Harčenka, poziva se  u svemu ovome na  dosljedno poštivanje Dejtonskog sporazuma. Istog onog koji  je Visokom predstavniku i dao ovlaštenja za donošenje spornih odluka. Kako paradoksalno zvuči. Mnogi bi rekli ne zna se ni ko pije, ni ko plaća. Međutim, zna se, neko pije na račun izgladnjelih i apstraktnim pitanjima zaluđenih građana RS koji će na kraju podnijeti  finansijski teret referenduma kojim se ne može,ama baš ništa postići osim ustavno-pravno neobavezujućih osporavanja odredaba Dejtonskog sporazuma na kojem je i sama RS utemeljena i koji garantuje njeno postojanje.

Dok međunarodna zajednica zasipa inicijatore referenduma kritikama prijetećeg tona, mnogi su već naučili da pas koji laje ne ujeda. Iza svega stoje izgleda opet lični interesi pojedinaca.
Bosanskohercegovački politički klaun, Milorad Dodik, u najnovijoj cirkusnoj predstavi pokušava ponovo obmanuti auditorij.  Napad je najbolja odbrana pokazalo se nekoliko puta. Ovaj put napadima na OHR, Sud i Tužilaštvo BiH pokušava sanirati poljuljanu političku poziciju nedavnim najavama OHR-a o uvođenju sankcija prema njemu.  S druge strane, ratne zločine i brojne afere vođa SNSD-a niko drugi zasigurno i neće ispitati no Sud i Tužilaštvo BiH jer je i pravosuđe u RS-u vjerovatno već odavno u službi vladajuće političke mašinerije.

 

Mirza Avdibašić Pape

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Sportske igre mladih nastavljaju se danas u Kalesiji

Putevi u BiH: Saobraćaj se odvija usporeno ili uz kraća zadržavanja …

Servisne informacije iz Živinica (24. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (24. 6. 2024.)

Akademija FK “Sloga” privukla veliki broj dječaka: Održ …

CLOSE
CLOSE