Kalesija 18°

Ostati u BiH ili ipak otići u inostranstvo?

Istraživanje: Profesionalna očekivanja mladih u BiH

Iako su dosadašnja istraživanja pokazala da mladi pretežno po završetku školovanja žele napustiti BiH te otići raditi u inostranstvo, istraživanje koje je proveo portal Posao.ba pokazalo je sasvim suprotne rezultate.

Većina mladih iskazala je želju za ostajanjem u BiH i interes za pokretanjem vlastitog biznisa ali bi više voljeli da im neko ponudi zaposlenje, i to u BiH. Prema iznenađujućim rezultatima istraživanja koje donosi portal Posao.ba, velika većina od 78 posto mladih je iskazala namjeru ostajanja u svojoj zemlji nakon završetka školovanja.

Jedan od ključnih problema pri traženju posla na koje nailaze i poslodavci i posloprimci, jeste neposjedovanje radnog iskustva. Čak 48 posto ispitanika nije steklo nikakvo radno iskustvo za vrijeme školovanja, a 63 posto ispitanika pristala bi na volontiranje tokom školovanja te također 67 posto bi pristalo i na volontiranje nakon završenog školovanja. Ipak veliki broj, njih 38 posto nije nikada dobio priliku.

Kako saznaje portal Posao.ba, veliki postotak je izrazio interes za pokretanjem vlastitog biznisa, a čak 71 posto mladih bi voljelo pokrenuti vlastiti biznis gledajući globalno, ali i dalje je nepromijenjeno mišljene među mladima da se posao nalazi preko “veze”.

FENA

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Fenomenalna Lejla Njemčević osvojila 2. mjesto na Svjetskom kupu u …

Raste broj mrtvih u stravičnom napadu Izraela na Rafah, žene i djeca …

BKC: Promocija knjige “Vjerski službenici vakufskog povjerenstva u …

Članovi PD Kalesija vikend proveli u prirodi, posjetili Obalj, Lukomi …

Obilježen Dan mjesne zajednice Kalesija Gornja

CLOSE
CLOSE