Kalesija 23°

Odluka o referendumu RS stavljena van snage!

Narodna skupština Republike Srpske stavila je van snage raniju Odluku o raspisivanju referenduma.Odluku je inicirao predsjednik RS Milorad Dodik, koji smatra da sada nije potrebno organizovanje takvog vida izjašnjavanja građana.

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u Srpskoj na kojem su građani trebali da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je danas da klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a i SP u Narodnoj skupštini Republike Srpske smatraju da je potrebno utvrditi set zaključaka i preporuka za strukturalni dijalog o pitanjima rada i funkcionisanja pravosuđa u BiH.

“Procijenili smo da set zaključaka i preporuka treba danas usvojiti nakon odluke predsjednika RS. Amandman koji je podnio predsjednik RS Milorad Dodik ne shvatamo kao poništavanje ranije usvojenih zaključaka”, rekao je Radojičić u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS.

On je istakao da se amandman predsjednika RS odnosi na pravne akte, odnosno na odluku o formiranju Komisije za provođenje referenduma.

“Smatramo da je preporukama potrebno formulisati dva seta koji bi bili orijentir onima koji započinju strukturalni dijalog. Prvi cilj se odnosi na kratkoročne ciljeve kojima se traži da se hitno mora promijeniti stanje u procesuiranju ratnih zločina i da se prekine sa zaštitom od odgovornosti visokopozicioniranih političkih i vojnih zvaničnika nekadašnje Republike BiH i drugi koji se odnosi na generalno stanje u pravosuđu”, pojasnio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, potrebno je sistemski reformisati pravosuđe na nivou BiH.

“Što se zaključaka tuče potrebno je da Narodna skupština RS pozdravi sporazum visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catharine Ashton i predsjednika RS Milorada Dodika, kao i da se promijeni ranije usvojeni zaključak u kojem se navodi da se raspisuje referendum sa formulacijom koja kaže da za sada nije nephodno organizovanje javnog izjašnjavanja”, dodao je Radojičić.

On je naglasio da parlament RS treba da ponovi posvećenost RS Dejtonskom mirovnom sporazumu, te da konstatuje da današnji zaključci postaju cjelina sa onim koji su usvojeni 13. aprila ove godine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Sportske igre mladih u Kalesiji: Takmičenje u košarci, nogometu i od …

Sportske igre mladih nastavljaju se danas u Kalesiji

Putevi u BiH: Saobraćaj se odvija usporeno ili uz kraća zadržavanja …

Servisne informacije iz Živinica (24. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (24. 6. 2024.)

CLOSE
CLOSE