Kalesija 11°

Nermina Fazlić uz pomoć platforme youtube naučila plesti: Sada plete unikatne pape i torbe

Nermina Fazlić živi u malom rudarskom gradu, u Brezi. Ljubav prema unuci, rodila je još jednu ljubav, onu prema ručnim radovima i pletenju. Kada je dobila unuku poželjela je za nju isplesti pape. I tada kreće sva priča. Od papica za unuku, nastale su unikatne pletene pape, koje nose dame širom Bosne i Hercegovine. Osim papa, ona plete i torbe, kape, šalove, sve što se može od igle i vunice da napravi, ona isplete.

“Moji prvi koraci u pletenju su bili, kada sam za svoju unuku poželjela da ispletem papice, pošto ništa nisam znala o pletenju počela sam da istražujem po YouTube. Učila sam prve petlje s dosta muke, gledala tutorijale bez prevoda na bosanski jezik. Vraćala sam ih bezbroj puta, smanjim ton i pomno pratim proces rada. Uspjela sam i isplela sam za svoju unuku papice, nisu bile savršene, ali za mene to je bio veliki uspjeh. I tako se rodila ljubav prema pletenju, bila sam uporna, plela sam, porila dok nisam uradila kako sam zamislila. U početku mi je trebalo dosta vremena da uradim jedan par, možda i 10 dana. Sada je to druga priča, jedan par mogu uraditi za 3 dana. Materijal koji koristim je pretežno vunica, mada za neke papuče koristim i makrame konac.”, priča nam Nermina.

Svakom detalju prilazi sa puno pažnje i ljubavi, te voli svom radu dati kreativnosti na maštu. Isprobati nešto novo, ali da je sve kako kaže “pod konac”.

“Počela sam da kačim fotografije na svoj facebook profil i dijelim svojim prijateljima, čisto da vidim da li se to još nekom sviđa. Dobila sam punu podršku, što mi je dalo vjetar u leđa. Tako su počeli i da se javljaju prvi kupci.”


Nakon prvih narudžbi od strane prijatelja i poznanika, uslijedila je potražnja njenih ručnih radova iz cijele Bosne i Hercegovine. Veća zainteresovanost kupaca, značila je i više posla, kao i motivacija ovoj vrijednoj ženi.


“Potražnja je bila iz cijele BiH. Gradačac,Zenica, Ključ, Vogošcća,Visoko… Najviše kupaca mi se javlja iz Sarajeva. Kupci su divne gospođe koje uglavnom vide slike mojih radova i tako nešto i naruče.”

Nermina se ne drži šablona, inspiracija dolazi u toku pletenja, te zbog toga je svaki ručni rad unikatan.

“Mnogi mi traže šemu rada, a ja je nemam. Ja sam naučila osnovne stvari, a sve ostalo je moja kreativnost. Jednostavno moraš to da voliš. Jedne pokućnice i ne završim u glavi već zamišljam druge.”

U svaki ručni rad neko uloži svoju ljubav, vrijeme i trud, zato više bi trebali da cijenimo i podržimo naše vrijedne žene koje se bave ovakvim radovima.

Nerminine ručne radove možete pronaći na facebook stranici:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100076903997533

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE