Kalesija 15°

Nastavlja se informatizacija zdravstvenog sistema u TK

e_zdravstvo(1)Peta faza Projekta jačanja zdravstvenog sektora, odnosno rekonstrukcija i opremanje sedam ambulanti porodične medicine u općinama Tuzla, Čelić, Kalesija i Sapna kao i informatizacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i uspostava sistema monitoringa i evaluacije, bile su tema jučer održanog sastanka predstavnika Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona i Federalnog ministarstva zdravstva sa direktorima domova zdravlja sa područja našeg kantona i direktorima Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za javno zdravstvo, a kojem su prisustvovali i predstavnici BH Telekoma.

Kemal Kačapor, Konsultant za informacijske tehnologije u federalnom ministarstvu je ovom prilikom istakao važnost informatizacije zdravstvenog sistema. „Federalno ministarstvo zdravstva je obišlo sve ustanove primarne zdravstvene zaštite u Federaciji BiH, a za Dom zdravlja Tuzla, je kao pilot projekat, već nabavljena neophodna informatička oprema. U drugoj fazi projekta informatičku opremu, potrebnu za informatizaciju i umrežavanje će dobiti i ostali domovi zdravlja sa područja TK“, istakao je Kačapor. BH Telekom će kao partner u realizaciji investirati određeni dio sredstava u implementaciju Projekta, a odlučeno je da će ta sredstva biti uložena na području našeg kantona. Aida Pilav, Pomoćnica Ministra u Federalnom ministarstvu je ovom prilikom izložila određene prednosti koje donosi informatizacija, prije svega u smislu monitoringa i evaluacije kad je u pitanju javno zdravstvo.

Sastanku, koji je na inicijativu Federalnog ministarstva zdravstva, organiziralo Ministarstvo zdravstva TK, su, osim direktora i spomenutih predstavnika federalnog ministarstva, prisustvovali i ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Nermina Hadžigrahić sa saradnicima i Vildana Doder, Pomoćnica federalnog ministra.

Kalesija.com

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Umjesto haljinica i košuljica obukli trenerke: Učenici petih razreda …

Srce djeteta je ogromno! Bajramsku radost djeca iz živiničkog vrtić …

VIDEO/ “Prije je u selu bilo 50 kuća, svima smo nosili kurbane& …

“Slatki petak” za Amara Subašića

“Sportske igre mladih” nastavljaju se 24.06. u Kalesiji/Prijavite …

CLOSE
CLOSE