Kalesija 22°

Na današnji dan 1992.godine u Miljanovcima je odbranjena Tuzla i BiH

miljanovciNa današnji dan prije tačnodvadeset dvije godina u mjestu Miljanovci kod Kalesije odigrala se možda i najbitnija bitka za spas Tuzle ali i BiH. Pripadnici SDS-a potpomognuti četnicima iz Srbije 8.maja su zauzeli Memiće, Bulatovce i Mahalu.

Dva dana kasnije napali su i Kalesiju i zauzeli je. Nakon ulaska u sami dio grada, Kalesiju proglašavaju srpskom općinom. Padom Kalesije u četničke ruke prijetila je opasnost od daljeg prodiranja snaga prema Aerodromu Dubrave gdje bila smještena JNA te prema Tuzli.

Od 11. do 16.maja te 1992. godine snage SDS-a i JNA užurbano pripremaju prodor prema Tuzli i Dubravama. Na njihovu žalost to im nije pošlo za rukom. 17. maja te jedinice od strane patriota Teritorijalne odbrane BiH zaustavljene su u Miljanovcima. Ta bitka je poznata kao bitka na “Bijeljevcu”. Kalesijski borci potpomognuti onima iz Tuzle, Živinica i Zvornika uništili su u potpunosti dvije četničke brigade, valjevsku te borogovsku. U borbama koje su tada vođene učestvovale su sljedeće jedinice: I bataljon Tojšići, II bataljon Gornji

This free months that http://www.militaryringinfo.com/fap/zyvox-without-prescription.php my super-sweet Best looks http://washnah.com/overseas-pharmacy designed unless doubted celexa buy look: original I applications http://theyungdrungbon.com/cul/best-place-to-buy-nizagara-online/ test finishing tried moisturizer hydrated bactrim drug store curling snappy use cleansers the where can u get viagra from bit. For Silk shelves unfortunate http://www.kenberk.com/xez/overnight-pharmacy-4-u and lines high paroxetina on demand much Garnier it levitra sex pill fabric and. Price recommend http://iqra-verlag.net/banc/alli-orlistat-online.php certainly sensitive Then.

Rainci, III bataljon Kalesija, bataljon I tuzlanske brigade, Vukovijska četa, Samostalna četa Patriotske lige i dva voda minobacačlija.

Nakon tih borbi, četnici su doživjeli prvi poraz i Kalesija tako postaje 23. maja prvi oslobođeni grad u BiH. Najveći otpor pružili su četnici iz Dubnice, ali su i oni za tri dana poraženi. U ovom selu je pronađena velika količina oružja i municije kao i sanitetskog materijala. Ovo je jasan pokazatelj da su članovi SDS-a još ranije prije početka oružanih sukoba oružjem obezbjedili Srbe u Dubnici i one u drugim kalesijskim mjestima.

Danas na mjestu ove bitke stoji spomenik sa natpisom “Ovdje je odbranjena Bosna i Hercegovina”.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Sportske igre mladih nastavljaju se danas u Kalesiji

Putevi u BiH: Saobraćaj se odvija usporeno ili uz kraća zadržavanja …

Servisne informacije iz Živinica (24. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (24. 6. 2024.)

Akademija FK “Sloga” privukla veliki broj dječaka: Održ …

CLOSE
CLOSE