Kalesija 29°

KUD “14 maj” slavi 31 godinu postojanja: Veliki koncert u Tojšićima, 16. april (subota, 19.30h)

14-og maja, ove godine, KUD “14 maj” Tojšići će da proslavi 31. godinu postojanja.

Prema riječima predsjednika Šahmanović Zaima i članova Upravnog odbora, KUD “14 maj” priprema veliki koncert povodom obilježavanja 31 godine postojanja.

Godišnjicu svog postojanja KUD “14 maj” Tojšići ce obilježiti 16. aprila (subota) na poligonu malog nogometnog igrališta u Tojšićima( sa početkom u 19:30h)

***Vratimo se nekoliko godina unazad i prisjetimo se bogate historije kulturno-umjetničkog društva…

Prva zvanična registracija društva je bila 18.12.1979. godine pod nazivom KUD «Ivo Lola Ribar» Tojšići u tadašnjem zavodu za statistiku BiH, čiji je predsjednik bio Hazim Šahmanović, a nakon isteka njegovog mandata za predsjednika društva je izabran Izet Šmigalović.
U februaru 2001. godine na obnoviteljskoj skupštini donesena je odluka o obnavljanju rada i promjeni naziva samog društva
te imenovanja za predsjednika društva gospodina Zaima Šahmanovića.

Još od samog nastajanja društva, pažnja se nije posvećivala koreografskim igrama nego se uglavnom pjevalo uz saz, šargiju, ćemane…
Ostatak programa se popunjavao dramskim komadima sa tematikama iz tih vremena.
Ti igrokazi su trajali oko 30 minuta i vrlo često su se kao autori pojavljivali naši djedovi i pradjedovi.
Nažalost nijedan od tih tekstova nije sačuvan, ali prema riječima predsjednika društva na putu su da rekonstruišu jedan od tih njihovih komada pod nazivom «Mulkine sandžije».

Društvo je u proteklim godinama učestvovalo na raznim manifestacija u kantonu i na području cijele BiH te u Francuskoj, Makedoniji, Turskoj, Luxemburgu, Mađarskoj…
Folklorni ansambl ima u «nogama» jedanaest koreografija (Bosna, Travnik, Vranjska svita, Turski orijental, Duj-duj, Igre iz okoline Sarajeva, Igre iz sprečkog polja, Posavina, Sarajevske gradske, Vranje,Bulbul ptica..)

Društvo trenutno broji oko 250 članova raspoređenih u folklornu (I, II, III grupa) muzičku i dramsku sekciju od kojih se I i II postava folklornog ansambla trenutno priprema za odlazak u Tursku.

Samo društvo širi mnogo pozitivne energije i svakim danom im se pridružuje mnogo mladih, što dokazuje da KUD “14 Maj” Tojšići postoji prvenstveno zbog druženja, prijateljstva, saradnje, a sve zasnovano na velikoj ljubavi prema održanju tradicije plesova, igara i muzike sa područja drage nam Bosne i Hercegovine kao i šire.

Specijalni gost na koncertu (16.APRIL/SUBOTA/19:30) je UKUD “Zvonko Cerić” Tuzla, a posjetioci ce imati priliku da pogledaju izložbu fotografija KUD-a “14 maj” Tojšići sa svih nastupa, druženja, slavlja..

UPRAVNI ODBOR: KUD «14. Maj « Tojšići:
-Šahmanović Zaim (predsjednik)
-Šmigalović Izet (dopredsjednik)
-Kuralić Hajrudin (sekretar)
-Mušanović Mujo
-Ćivić Huso
-Šmigalović Senad
-Ramić Hajrudin

Dobro nam došli!!

Pripremila: Edina Šahmanović

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, tra …

Putevi u BiH: Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protič …

Servisne informacije iz Živinica (19. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (19. 6. 2024.)

Javni konkurs za prijem u radni odnos u JU BKC „Alija Izetbegović …

CLOSE
CLOSE