Kalesija 31°

Kalesija ponovo pala na ispitu: Mladi, ustvari, ne žele ono o čemu pričaju!


U Kalesiji često možete čuti priče kako u ovoj općini nema sadržaja za mlade, odnosno kako mladi svoje slobodno vrijeme ne provode na adekvatan način.
Ipak, treba obratiti pažnju ko govori o tom “problemu”.

Da li je to priča da bi se samo skratilo spomenuto slobodno vrijeme, je li to samo jedna uzaludna konstatacija da na neki način sebe uzdignemo iznad Kalesije, koju smo eto svi (hvala Bogu) prevazišli davnih dana (!?), ili se pak govori o tome da bi se pokušalo nešto rješiti!?!

Otprilike, u kategoriju “sadržaji za mlade” bi se moglo ubrojati; kino dvorana, festivali za mlade, škola plesa…

Krenimo redom:

Kino dvoranu nemaju mnogi veći bh. gradovi. BKC Kalesija ima dovoljno veliku salu da primi par stotina osoba koje bi želile da pogledaju neki film.
Tako se BKC “Alija Izetbegović” nedavno organizovao promociju filma “Cirkus Kolumbia”, te je u MSŠ Kalesija poslat dopis da će za učenike ove škole biti organizovano gledanje filma po nižoj cijeni.
Po broju učenika MSŠ Kalesija je druga u BiH, a broj zainteresovanih (u prvom pozivu BKC-a) je bio nevjerovatnih 6 (šest) učenika.

Festivali za mlade su veoma rijetki u bh. gradovima.
Nedavno je omladina u Kalesiji pokrenula akciju organizovanja Festivala kratkog filma u Kalesiji, koji bi bio održan u mjesecu julu ove godine.
Rukovodstvo BKC-a Kalesija je omladini dalo na raspolaganje sve prostorije kojima pripada ova institucija, od sastanaka i realizacije plana festivala pa do samog festivala koji bi bio održan u julu.
Omladina je, nažalost, otkazala ovaj festival, zbog mnogobrojnih reakcija one omladine koja inspiraciju dobiva prilikom boravka u kafićima…

Škola plesa. Prilikom izrade dokumenta “Strategija za mlade općine Kalesija 2011.-2013.”, glavni zaključak jeste da omladina previše vremena provodi po kafićima, te da bi jedan od načina rješavanja tog problema bio organizovanje “škole plesa”.
Na taj bi način, veli omladina, veliki broj mladih, a naročito djevojaka, svoje slobodno vrijeme bi iskoristilo na taj način.
BKC Kalesija, o kojem nažalost čujemo samo negativne priče, ponovo stupa na scenu, te u suradnji sa Univerzitetskim plesnim klubom iz Tuzle pokreće školu plesa u Kalesiji.
I, Kalesija (pardon, omladina koja je prevazišla Kalesiju) ponovo pada na ispitu!


— 23. marta (srijeda), Alan Alagić, instruktor plesa iz Tuzle, dolazi u Kalesiju u prostorije BKC-a da održi prvi čas plesa u novijoj povijesti ovog grada.
Interes za školu plesa su pokazale čak 3 (tri) djevojke.

Neprijatno gostu, neprijatno domaćinu – najkraće rečeno.

Alagić je odmah pohvalio zgradu BKC-a, a nakon što je vidio prostoriju u kojoj bi se trebali držati časovi plesa, njegovo zadovoljtvo je bilo još već.
Iako je “Škola plesa” najavljena prije nekoliko mjeseci, i to u više navrata, a putem našeg portala i prije na dan samog “početka” škole plesa – odziva nije bilo!

Ono što je iznenadilo prisutne, jeste optimizam Alana Alagića, koji je i dalje zainteresovan Školu plesa u Kalesiji, te ističe da je siguran da će sledeće sedmice biti zainteresovanih polaznika škole plesa.
———————————————————–


—Naučite i vi plesati engleski valcer, disco dance, cha-cha-cha, foxtrot, salsu, bečki valcer, merengue, itd.

Škola plesa počinje u srijedu (30. marta) u 18h, te pozivamo sve kalesijce, bez obzira na starosnu dob, da dođu i vide o čemu se radi.

Mjesečna članarina iznosi 20KM.
Više informacija o školi plesa saznajte pozivom na 035/ 631 – 881.

Kalesija Online i dalje stoji kao medijski pokrovitelj ovog projekta, te se iskreno nadamo da Kalesija neće (ponovo) pasti na ovom ispitu!

Admir Karić

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Počeo upis studenata na Univerzitet u Tuzli

Saradnja Federalnog ministarstva okoliša i turizma s predstavnicima n …

Zbog neninih dimija zavolio tradiciju: Dženan Čekić (21) narodnu no …

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, tra …

Putevi u BiH: Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protič …

CLOSE
CLOSE