Kalesija 12°

Kadet iz BiH uspješno završio školovanјe na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst u UK

Na svečanoj ceremoniji, koja je prošle sedmice održana na Kralјevskoj vojnoj akademiji u Sandhrstu (RMAS – Royal Military Academy Sandhurst) u Ujedinjenom Kralјevstvu, izvršena je promocija kadeta u prve oficirske činove, gdje je među međunarodnim kadetima, promovisan i kadet Dino Ništović iz Bosne i Hercegovine.

Na Kralјevskoj vojnoj akademiji u Sandhrstu školuju se oficiri Kopnene vojske Ujedinjenog Kralјevstva, kao i međunarodni kadeti. Školovanje traje godinu dana i sastoji se od: početnog, srednjeg i završnog nivoa, te se godišnje promovišu tri klase, aprilska, avgustovska i decembarska.

Tako je u 2024. godini, u 232. klasi, od 26 međunarodnih kadeta promovisan i kadet Dino Ništović iz Bosne i Hercegovine. Kadet Ništović je nakon uspješno okončanog jednogodišnjeg školovanja promovisan u čin potporučnika i svoju karijeru će nastaviti u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. 

Promociji su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i vojnog milјea zemlјe domaćina, predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora u Ujedinjenom Kralјevstvu i članovi porodica promovisanih kadeta. U ime Bosne i Hercegovine, na poziv komandanta RMAS general-majora Z.R. Steninga, promociji su prisustvovali Nј.E ambasador Osman Topčagić i vojni ataše pri Ambasadi Bosne i Hercegovine u Londonu, brigadir Nebojša Janković. Oni su kadetu iz Bosne i Hercegovine čestitali prvi oficirski čin i poželјeli mnogo sreće u budućoj karijeri u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Centralni događaj ove ceremonije bila je Parada vladaru (Sovereigns Parade) koja se tradicionalno održava od 1948. godine, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

rtvtk.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Mladost” slavila pobjedu,”Sloga” i “Bos …

Juniori “Bosne” osvojili drugo mjesto na državnom prvenst …

Završen memorijalni turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ikanović …

Zekerija Jahja Salihović drugi na državnom takmičenju iz islamske v …

VIDEO/ Bez obzira na kišno vrijeme 65 mališana uzelo učešće na &# …

CLOSE
CLOSE