Kalesija 22°

Blamaža i u Kalesiji: Dok su trajale demonstracije, zapošljavani sinovi političara

U danu kada su širom Federacije BiH zbog nezadovoljstva njihovim radom padale kantonalne vlade i njihovi ministri bježali glavom bez obzira, u Tuzlanskom kantonu potpisana su rješenja o prijemu šest državnih službenika u policijskim stanicama MUP-a TK, ali sinova i kćeri politički podobnih i materijalno imućnih roditelja.

kalesija-mup

Primanje mita

Slučaj bi mogao prerasti u veću aferu od one u kojoj su kadrovi SBiH, prije nekoliko mjeseci uhvaćeni u primanju mita.

Riječ je o odabiru kandidata po konkursu koji je raspisala Agencija za državnu službu za prijem stručnih saradnika za provođenje propisa o oružju, prometu eksplozivnih materija i primjeni propisa o slobodi pristupa informacijama.

Senaida Karić, pravnica s postdiplomskim stažom iz Srebrenika, kaže da je konkurirala u sve policijske stanice, pa i u Gradačac, i bila je među kandidatima koji imaju najbolje ocjene.

– Na testu sam osvojila 89,5 bodova i nadala sam se da ću ovaj put negdje dobiti posao. Nažalost, ispostavilo se da su konkurs i osvojeni bodovi samo demagogija za javnost, a da se na posao primaju oni koji imaju vezu ili koji su u stanju da dobro plate. Sramotno je da je u Gradačcu primljen Emir Aletić iz Srebrenika, koji je na konkursu imao čak 15 bodova manje nego ja – ogorčena je Karić.

Javni protest

Emir Aletić sin je vlasnika poznate građevinske firme iz Srebrenika, koji se, tvrde u tom gradu, još prije objavljenih rezultata hvalio da će mu sin dobiti posao u Policijskoj stanici u Gradačacu.

Oštar javni protest zbog izbora podobnih kandidata kako u Gradačcu tako i u Lukavcu, Kalesiji i Tuzli očekuje se narednih dana. Na konkursu je, naime, učestvovalo oko 170, mahom nezaposlenih pravnika od kojih većina može posvjedočiti da je Emir Aletić pao na pismenom dijelu konkursa te da je komisija našla rješenje da „prevaziđe nastali problem“.

Kandidati koji su izigrani na konkursu, saznajemo, spremaju se uskoro organizirati konferenciju za štampu na kojoj će iznijeti saznanja do kojih su došli.

Blamaža u Kalesiji

Iako se malo ko od kandidata još usuđuje javno progovoriti o tome kako su izigrani na konkursu u policijskim stanicama, prava blamaža, saznajemo, dogodila se u Kalesiji.

Uposlenica koja je kao namještenik u Policijskoj stanici Kalesija radila 21 godinu, ispunjavajući sve potrebne uvjete i čiji je rad godinama bio ocjenjivan „naročito se ističe“, sa 92,25 bodova koje je osvojila na testu, pomjerena je sa svog radnog mjesta da bi bio doveden Edin Musić, „kadar“ iz Živinica bez radnog iskustva, s osvojenih 85,5 bodova.

Izvor: Avaz.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Sportske igre mladih nastavljaju se danas u Kalesiji

Putevi u BiH: Saobraćaj se odvija usporeno ili uz kraća zadržavanja …

Servisne informacije iz Živinica (24. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (24. 6. 2024.)

Akademija FK “Sloga” privukla veliki broj dječaka: Održ …

CLOSE
CLOSE