Kalesija 26°

Dodik: Divjaka i Ganića ćemo uhapsit ako dođu na teritoriju RS-a!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražit će vanredno zasjedanje Narodne skupštine RS-a kako bi se dala ocjena rada visokog predstavnika Valentina Inzka, a od MUP-a RS traži da napravi “akcioni plan hapšenja“ Jovana Divjaka, Ejupa Ganića i još nekih optuženih “ako dođu na teritoriju RS-a“, jer “optužnice protiv njih postoje”.
Ako bi ih uhapsili, kazao je, bili bi predati legitimnim organima Srbije.

Na vanrednoj skupštinskoj sjednici razmatrala bi se i informacija o procesuiranju ratnih zločina nad Srbima, koju će on pripremiti sa drugim nadležnim institucijama.

Uputio je niz optužbi na račun Valentina Inzka, navodeći da je nakon ovoga “još irelevantnija osoba bez obzira na to što iza njega stoji međunarodna zajednica”, ali i Željka Komšića, Svena Alkalaja, a sve zbog izjava ili stavova koji su dogovoreni, a nakon hapšenja Jovana Divjaka.

Inzka je kritikovao zbog izjave da je, kako navode neki mediji, “lično izvršio pritisak na medije u Austriji s ciljem da se Јovana Divjaka u Beču prikaže kao politički motivirano stradalništvo, a ne kao hapšenje ratnog zločinca”.

“Najnovije ponašanje visokog predstavnika u slučaju Divjak govori o miješanju u rad pravosuđa, ali i o navijačkoj poziciji raznih visokih predstavnika”, utvrdio je entitetski predsjednik i dodao da je takvih slučajeva bilo i ranije i da međunarodna zajednica “nikada ovdje ni nije bila objektivna, već je željela da provede što je željela”.

Parlament RS-a je, kazao je, najbolje mjesto da se o tome raspravlja, i to će biti prilika da se “na kraju jednog potpuno razočaravajućeg perioda ocijeni rad visokih predstavnika” te donesu određeni zaključke.

Dodik je na vanrednoj pres-konferenciji ocijenio neprihvatljivim da neko u ime BiH iznosi neusaglašene stavove, poput onog koji je dao ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj nakon puštanja iz pritvora u Austriji generala Jovana Divjaka ili član Predsjedištva BiH Željko Komšić.

On je nazvao “kriminalnim” takvo ponašanje Svena Alkalaja i navodi da “njegov izvještaj o radu neće biti prihvaćen od predstavnika RS-a u bh. organima, i to će biti prvi put da jedan izvještaj nije prihvaćen”.

Naveo je da je u Dobrovoljačkoj “nesumnjivo izvršen zločin”, da “određenu” odgovornost za to ima i Divjak, a da je “sva haranga koju smo vidjeli ustvari više odbrana zločina koji se desio na tom mjestu”.

Istovremeno, kaže, stvara se percepcija da su samo Srbi odgovorni za zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini, a ponovio je i nezadovoljstvo radom Tužilaštva i Suda BiH koji je “instrumentalizovaan i politički motivisan”.

Za nas su Divjak, Dudaković, Ganić, Delić, ratni zločinci i njih treba procesuirati, osuditi za ratne zločine. Ne možemo da vjerujemo da će Tužilaštvo BiH do polovine godine provesti istragu, jer nije urađeno ranije. Ta izjava je samo data da pokrije ovu situaciju oko Divjaka”, rekao je Dodik.

“Javnost u RS-u ni ja ne možemo da damo podršku takvom sudu i tužilaštvu, oni ne ostvaruju svoju osnovnu ulogu i mi ćemo u budućnosti osporiti njihovo postojanje”, rekao je Dodik, koji kaže da nisu svi Srbi zločinci, pa ni svi oni koji su osuđeni, pritom izdvojivši generala Novaka Đukića.

Zbog ponašanja nekih političara i međunarodne zajednice te neprocesuiranja osoba osumnjičenih za zločine nad Srbima stvara se jedna Bosna i Hercegovina koja ne treba, kaže Dodik, Republici Srpskoj.

“U takvoj Bosni i Hercegovini mi ne želimo da budemo. Možemo da prihvatimo dejtonsku BiH, ako neće, disolucija BiH će biti neminovna stvar. Bošnjaci okrivljuju Srbe za ovo i ono, a uporno traže da živimo sa njima. Možda bi bilo dobro da ih trajno oslobodimo bilo kakvog našeg prisusutva u BiH. Jednog dana natjerat će nas da odemo, ali odnijet ćemo sa sobom i RS”, kazao je Dodik, te dodao da bi to bilo najbolje za sve.

FENA

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice,brine ih š …

Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine, projekat se nastavlja

Oglas za posao: Šivač Helena Chair

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana posljedice ostavlja p …

U MSŠ Kalesija počeo treći upisni rok koji će trajati do 31. augus …

CLOSE
CLOSE