Kalesija 30°

Crno zlato u RS-u: Sljedeće godine počinju bušenja u potrazi za naftom

Naftna industrija Srbije (NIS), koja je u većinskom ruskom vlasništvu, tokom jeseni bi trebalo da završi prvu fazu istraživanja sirove nafte i gasa u Republici Srpskoj (RS), a sljedeće godine trebalo bi da počne bušenje, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.


“Završit ćemo prvu fazu tokom ove jeseni, a sljedeće godine počinjemo bušenje u RS. Ali to nije sve, jer smo razradili koncepciju razvoja naše benzinske mreže u RS i već smo kupili prvu bezinsku stancu. Naš cilj je da imamo 20 do 25 benzinskih stanica u RS”, rekao je Kravčenko na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je naveo da će se RS ponuditi i dodatne količine naftnih derivata evropskog kvaliteta.

Vlada RS nedavno je dodijelila koncesiju “Jadran-Naftagasu”, zajedničkom preduzeću NIS-a i “Njeftegazinkora” u RS za istraživanje i eksploataciju sirove nafte i gasa na toj teritoriji.

Ruske firme “Gazpromnjeft” i “Zarubežnjeft” će, posredstvom svojih kompanija, u Srbiji i Republici Srpskoj istraživati i eksploatisati sirovu naftu na području Republike Srpske. Aranžman je napravljen na osnovu istraživanja koja su rađena prije 20 do 30 godina, a koja su tada pokazala da postoje određene količine sirove nafte na ovim prostorima.

Predstavnici NIS-a, čiji je većinski vlasnik “Gazpromnjeft”, kćerka ruskog “Gazproma i “Njeftegazinkor” (Zarubežnjeft), koja je većinski vlasnik Rafinerije nafte u Brodu, u Banjoj Luci su prošle godine, potpisivanjem memoranduma, ozvaničili osnivanje zajedničkog preduzeća za istraživanje i eksploataciju sirove nafte i prirodnog gasa u RS.

Prema preliminarnim procjenama geoloških rezervi, na teritoriji Republike Srpske ima oko 50 miliona tona “crnog zlata” koje se može eksploatisati.

Prema ranijem pisanju medija, vrijednost cijelog projekta je od 130 do 150 miliona dolara, a ranije je najavljivano da bi prva proizvodnja krenula od 2014. godine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Zbog neninih dimija zavolio tradiciju: Dženan Čekić (21) narodnu no …

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, tra …

Putevi u BiH: Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protič …

Servisne informacije iz Živinica (19. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (19. 6. 2024.)

CLOSE
CLOSE