Kalesija 22°

Coca-cola najjeftinija u Albaniji, a najskuplja u BiH

Nivo cijena u šest zemalja jugoistočne Evrope je različit, pa je tako coca-cola najjeftinija u Albaniji, a najskuplja u Bosni i Hercegovini

U redovnom izvještaju Svjetske banke za jugoistočnu Evropu navodi se da su u okviru regiona cijene najniže u Makedoniji, gdje iznose 44%  od prosjeka 27 zemalja Evropske unije, dok su najviše u Crnoj Gori gdje iznose 59% prosjeka EU.

Prema podacima Eurostata, nivo cijena za potrošačke robe i usluge u Bosni i Hercegovini iznosi 57 posto prosjeka cijena u 27 zemalja Evropske unije.

Nivo cijena za potrošačke robe u BiH niži nego u Crnoj Gori (59%), te Hrvatskoj i Sloveniji gdje iznosi 74%, odnosno 84% prosjeka EU, ali je viši od nivoa cijena u Srbiji 52% i Albaniji 50% prosjeka zemalja Evropske unije.

Interesantno je nepomenuti da je konvergencija cijena u nekoliko zemalja regiona viša nego u najnovijim članicama EU Rumuniji i Bugarskoj, uprkos činjenici da ove dvije zemlje imaju veći dohodak po glavi stanovnika i da su dio jedinstvenog tržišta, a što se može objasniti niskim prosječnim zaradama u Ruminiji, a naročito u Bugarskoj.

Osim toga, za procjenu razlika u cijenama i prikladnosti kursnih stopa u regionu (izuzev Kosova i Crne Gore) može se iskoristiti cijena homogenog proizvoda proizvedenog u zemlji – coca-cole.

Posljednjih 25 godina, časopis The Economist za ove potrebe objavljuje tzv. Big Mac Index. Iako jedna takva procjena ne bi trebalo da  bude osnov za kreiranje politike, razlike u cijenama mogu se iskoristiti kao smjernica za provjeru da li je potrebno izvršiti daju analizu.

Coca cola je najjeftnija u Albaniji, a najskuplja u BiH – prosječna cijena coca cole u Sarajevu je 34% skuplja nego u Tirani. Strategija određivanja cijene coc-cole podrazumijeva ogromne varijacije između malih radnjih i velikih maloprodajnih objekata. Kada se cijena coca-cole u malim radnjama uporedi po zemljama, onda je ovaj bezalkoholni napitak najskuplji u Srbiji.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE