Kalesija 31°

Carevo sjeme

Car je već bio u poodmakloj dobi i znao je da će uskoro trebati izabrati svog nasljednika. Jednog je dana pozvao sve mlade ljude kraljevstva na sastanak.
Tada im je rekao: “Vrijeme je da odstupim sa svog prijestolja i izaberem nasljednika. Odlučio sam izabrati jednog od vas ovdje prisutnih.”
I nastavi: “Svakom od vas dat ću po jedno sjeme. Želim da to sjeme posadite, zalijevate i vratite se ovdje točno za godinu dana zajedno s onim što ste iz tog sjemena uzgojili. Tada ću prosuditi i izabrati svog nasljednika.”
Mladić Ling primio je sjeme kao i ostali. Vratio se kući i uzbuđeno ispričao majci što se dogodilo. Ona mu je pomogla pronaći posudu te je pažljivo posadio sjeme. Svaki dan ga je zalijevao i pratio je li nešto izraslo.
Nakon tri tjedna, ostali su mladići počeli pripovijedati o svojim biljkama koje uzgajaju. Ling je neprestano bdio nad svojom posudom, ali ništa nije raslo. Prošlo je tri, četiri, pet tjedana, ali napretka nije bilo. Drugi su pripovijedali o svojim biljkama, a Ling se osjećao gubitnikom.
I šest mjeseci je prošlo ali ništa nije izraslo. Vjerovao je da je ubio sjeme. Biljke drugih bile su već velike a on nije imao ništa. Ali, i dalje se nadao.
Nakon godinu dana donijeli su mladići svoje biljke caru da prosudi tko će od njih biti nasljednik.
Ling se potužio majci da ne želi caru nositi praznu posudu, ali majka mu je savjetovala da bude iskren zbog onog što se dogodilo. Osjećao je veliku mučninu u želucu, no znao je da je majka u pravu. Kad je stigao na skup bio je zaprepašten veličinom i vrstama biljaka koje su ostali mladići uzgojili. Spustio je svoju praznu posudu na pod i svi su mu se smijali.

Nekoliko njih je osjećalo sažaljenje prema Lingu i reklo mu: “Barem si pokušao”. Kad je car stigao, pozdravio je mladiće i počeo prelaziti prostorijom. Ling se trudio što više sakriti u pozadinu. -“Kako ste velike i lijepe biljke uzgojili,” reče car. “Danas će jedan od vas biti imenovan sljedećim carem.” Iznenada car spazi Linga i njegovu praznu posudu na podu te naredi straži da mu dovedu tog mladića. Ling je prestrašen pomislio: “Car zna da sam gubitnik! Možda će me zbog toga ubiti!”
Kada se Ling našao pred carem, car ga upita za ime.
– “Ime mi je Ling”, odgovori.
Svi su mu se mladići smijali i izrugivali ga. Car ga pogleda i obznani svima: “Čuvajte se svog novog cara! Ime mu je Ling!”
Ling nije mogao vjerovati. Nije mogao uzgojiti ni obično sjeme, kako može biti car?
Tada car reče: “Prije godinu dana dao sam svakom od vas po jedno sjeme. Rekao sam vam da ga uzmete, posadite te uzgojite biljku i donesete je natrag k meni. No, dao sam vam mrtvo sjeme koje ne daje biljku. Svi ste osim Linga donijeli velike biljke. Kad ste otkrili da vaše sjeme neće dati ploda, zamijenili ste ga drugim. Ling je jedini imao dovoljno hrabrosti i iskrenosti donijeti mi zdjelicu s mrtvim sjemenom. Zato će on biti sljedeći car!”

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE