Kalesija 13°

Biciklističke ture i avanture: Biciklizam u Kalesiji doživio ekspanziju

Biciklistički klub Kalesija ovu godinu uspješno privodi kraju, a osnivanjem pomenutog kluba prije pet godina biciklizam je zaživio i doživio pozitivni preokret u našoj općini.


Sumirani su rezultati za ovu godinu, koju je obilježilo nekoliko značajnih projekata.
U ovoj godini poseban fokus u svojim aktivnostima isticali su kroz zaštitu životne sredine, te su u sklopu toga realizuju značajan projekat pod nazivom “Prijateljstvom do zelene zajednice”. Projekat se implementira na području Kalesije i Grada Zvornika. Cilj projekta je podizanje svijesti građana o važnosti zaštite životne sredine kao i korištenja bicikla kao alternativnog načina prijevoza, ali i motivisati mlađe generacije da se uključe u aktivnosti lokalne zajednice. U sklopu projekta održane su edukativne radionice za učenike, realizovane su akcije čišćenja okoliša, te biciklistička tura „Zvornik – Kalesija“.

Još jedan veoma značajan projekat, koji je nastavljen, u ovoj godini je uspješno završen u novembru mjesecu. U okviru projekta „Biciklom do zdravijeg odrastanja i sretnijeg života“ koji je podržan od strane Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK i Općine Kalesija, Biciklistički klub Kalesija je održao osam edukativno-informativnih radionica sa mlađim uzrastima, te učenicima osnovnih i srednjih škola sa područja Kalesije. Oko 170 djece i mladih je bogatije za nova znanja o biciklizmu, a naši biciklisti bogatiji za nova poznanstva, kao i interesovanja mladih za biciklizam.

Edukativno-zabavno druženje “Poligon za djecu” jedna je od aktivnosti koja je okupila mališane iz naše i susjednih općina, a koji su pokazali zavidan nivo vještina vožnje na poligonu. Realizovan je u sklopu projekta „Biciklom do zdravijeg odrastanja i sretnijeg života“.


Važno je istaći da je BK Kalesija jedan os osnivača Biciklističkog saveza FBiH, te sa još 15 klubova koji su zajedničkim djelovanjem postavili čvrste temelje i osnovali krovnu insituciju u biciklizmu.

Biciklijada koja okuplja veliki broj zaljubljenika u biciklizam jeste i ona koja se održava u Kalesiji. U povodu Dana Općine Kalesija, Biciklistički klub Kalesija je organizovao bicilijadu, a nije izostala ni biciklijada za djecu, koja je održana u julu mjesecu u sklopu manifestacije Kalesijsko ljeto.

U okviru biciklijade održana je prezentacija aktivnosti Sportsko-streljačkog kluba „Ranger“ Kalesija, te su najmlađi imali mogućnost da oprobaju i nauče vještine gađanja mete.

Nisu izostale ni zajedničke vožnje. Pa su pravili biciklističke ture po zavičaju, okolini, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.
Učenici su manifestacije Via Majevica, Konjuh Adventure, zatim bicklijada u Banovićima, Tuzli, Kladanju, Živinicama, maratonu u Gračanici…

Do kraja ove godine planirana je i ekološka akcija čišćenja i sadnje sadnica, koju će relizovati s mladima iz Zvornika i učenicima MSŠ Kalesija.

Najavili su i prazničnu vožnju 1. januara 2024. godinu, ukoliko vremenske prilike dozvole, a koja bi trebala prerasti u tradiciju.

Njihova podrška nije izostala na biciklijada organizovanim od klubova sa područja TK, zabilježene su rekreativne vožnje, pružili su podršku udruženjima koja okupljaju djecu sa posebnim potrebama, učešće na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici i zločina na Kapiji, te obilježavanje ostalih događaja značajnih za našu Općinu i TK.

Bicklistički klub Kalesija je osnovan 2019. godine i okuplja zaljubljenike u biciklizam i prirodu. Tokom svog rada i djelovanja, realizovali su mnoge aktivnosti i projekte značajne za našu općinu.

S ciljem uključivanja mladih osoba u sportske aktivnosti pružili su priliku da budu dio prilikom organizacije značajnih sportskih događaja, kao što su biciklijade za odrasle i djecu.

Članovi kluba su i porodice, roditelji i djeca, koji doprinose promociji porodičnog biciklizma i zdravijeg načina života.

U prilogu video zapisi i fotografije:


Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sutra obustava saobraćaja u centru Kalesije

  8.juna izložba ilustracija o Tojšićima autora Admira Delića

  U nedjelju memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževa …

  Oglas: Prodajem stan i poslovni prostor u Kalesiji

  Sutra u Kalesiji Dan sporta: Očekuje se prisustvo više od 1000 osnov …

  CLOSE
  CLOSE