Kalesija 25°

“Dan D” za bh. fudbal/ Odluka o suspenziji Fudbalskog saveza BiH biće donesena u “Beogradu”

Toliko historijskih utakmica, sjednica, “majstorica”, toliko smo puta najavljivali “Dan D” za bh. fudbal, a godinama se ništa nabolje nije promijenilo.

I današnja skupština N/FSBiH ima karakter ključne, sudbonosne za fudbal na ovim prostorima. Danas bi se delegati iz dva entitetska, koje čine kantonalni i područni savezi, na skupštini “krovnog” saveza trebali izjasniti da li će naš fudbal biti dio Evrope, ili će u slijepu ulicu bez povratka. Svjetlo ili tama, usvajanje statuta sa jednim predsjednikom ili suspenzija Saveza, klubova, reprezentacije i brojnih drugih projekata.

Drhte klubovi, strepi navijačka armija bh. reprezentacije kako u BiH tako i širom svijeta, u neizvjesnosti su i obični “smrtnici” zaposleni u savezu koji ni o čemu ne odlučuju. I o njihovim sudbinama odlučuju amateri, volonteri – čast izuzecima – raznorazna bulumenta bezličnih likova!

Dnevni list “San” saznaje kako je u političkim kuhinjama napisan scenarij za današnju skupštinu. Sve sa ciljem da se ona prekine, odgodi, a u “najboljem” slučaju na glasanju propadne usvajanje statuta. Nekoliko je varijanti ishoda današnjeg skupa. Prema pouzdanim informacijama, čelnici FSRS i predstavnici hrvatskog naroda, po uzoru na sporazume Dragana Čovića i Milorada Dodika “usaglasili” su strategiju čime će biti osujećen svaki pokušaj glasanja za izmjene statuta.

Oni će u samom startu osporiti legalnost delegata, pa i skupštine zbog nedefinisanog statusa kantonalne/županijske skupštine HNK, koja nije ni delegirala svoje delegate, jer se godinama nije sastajala. Time žele dovesti u pitanje izbor vodstva Federalnog saveza.

Ako bi se isprovocirala diskusija, upitno je održavanje “krovne” skupštine.

Delegati iz FSRS prije dolaska u “Holiday Inn” planirali su sastanak u hotelu “Beograd” u Istočnom Sarajevu, gdje će svi dobiti striktne upute kako se ponašati tokom skupštine. Svi oni će biti pripremljeni za razne varijante, koje su prethodno analizovane. “San” saznaje, kako će delegati iz FSRS i Zapadne Hercegovine, pitanje statuta gurnuti u drugi plan, a tražit će polaganje računa za bankrot saveza, za potrošene milione eura, za duple ugovore, za stavljanje pod hipoteku zgrade saveza… Svi oni će se deklarativno zalagati za reprezentaciju i klubove, ali i za Savez sa Predsjedništvom.

Čini se da im na ruku ide na što na skupštini neće biti Eve Pasque i Marcela Benza, koji više od deset godina rade na usuglašavanju statuta sa onim kakav je u UEFA-i i FIFA-i. Saznaje se kako će iskoristiti i pismo koje su čelnici Olimpijskog komiteta BiH poslali u Cirih i Ženevu, uz “molbu za razumjevanje prilikom odlučivanja o eventualnim sankcijama za N/FSBiH”.

U pripremljenim govorima važno mjesto imat će Dejtonski sporazum, na što se pozivaju predstavnici hrvatskog i srpskog naroda u N/FSBiH.

Ostvari li se na terenu ranije napisani scenario, od sutra će bh. fudbal biti izolovan. Ipak, postoji tračak nade. Saznaje se kako čelnici UEFA-e i FIFA-e, a nakon naše pobjede nad Rumunima, sve više razmišljaju o selektivnim sankcijama. Navodno će u prvi mah suspenzija zakačiti klubove i reprezentaciju, ali će do maja reprezentacija biti amnestirana, a klubovi će moći igrati na evropskoj sceni kada se formira Komitet za normalizaciju. Da li će statut pasti u hotelu “Beograd”, a bh. fudbal utonuti u potpuni mrak saznati će se nakon sastanka u sarajevskom Holiday Innu.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice,brine ih š …

Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine, projekat se nastavlja

Oglas za posao: Šivač Helena Chair

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana posljedice ostavlja p …

U MSŠ Kalesija počeo treći upisni rok koji će trajati do 31. augus …

CLOSE
CLOSE