Kalesija 23°

Ako se do kraja marta ne formira vlast, Tripoli će biti Disneyland što bi se moglo dogoditi ovdje!

Ukoliko do kraja marta ne bude formirana vlast u FBiH i na državnoj razini, ulice Tripolija bit će Disneyland u odnosu na ono što bi se moglo dogoditi ovdje, kazao je u izjavi za medije predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija. Ipak, potvrdio je, to se neće dogoditi.

“Federacija BiH imat će Parlament, Federalnu vladu i dobit će proračun, predsjednike i potpredsjednike. Tko će to biti, to je manje važno”, dodao je Lagumdžija.

SDP BiH će učiniti sve da BiH dobije što bolju vlast

“Također, SDPBiH će učiniti sve kako bi zasutavio one koji žele kreirati kaos, pravni vakuum i nesigurnost te neće dozvoliti da se 1. aprila probudimo kao prevareni”, rekao je Lagumdžija.

Predsjednik SDP-a BiH još jednom je pozvao sve političke aktere da se pridruže u izgradnji BiH.

“Oni koji žele blokirati i uvesti kaos, neka im je Bog na pomoći”, naglasio je Lagumdžija.

Salmir Kaplan: Spremi smo formirati Dom naroda bez njih!

Stranka demokratske akcije spremna je što prije krenuti u formiranje vlasti na razini Federacije BiH, izjavio je danas Srni glasnogovornik SDA Salmir Kaplan. Podsjećajući kako vlast u Federaciji mora biti formirana do kraja ožujka, Kaplan je rekao kako je realno da se do sredine ožujka pristupi formiranju Doma naroda Parlamenta FBiH.

“Ukoliko u narednih nekoliko dana ne budu izabrani izaslanici iz preostale četiri županije, spremni smo formirati Dom naroda sa do sada izabranim izaslanicima iz šest županija”, najavio je Kaplan.

Ocijenivši kako nema ništa sporno u konstituiranju Doma naroda bez završetka posrednih izbora izaslanika u svih 10 županija, Kaplan je rekao kako je to moglo biti diskutabilno da je Dom naroda konstituiran u prosincu, ali ne i u ožujku.

“Realno je da Dom naroda uskoro bude formiran”, istakao je Kaplan i dodao kako SDA o formiranju vlasti svakodnevno neslužbeno razgovara s drugim strankama.

O provedbi rezultata općih izbora, odnosno o formiranju vlasti, danas bi trebalo biti riječi i na sjednici Predsjedništva SDA.

Krajnji rok za formiranje vlasti u FBiH i usvajanje federalnog proračuna za 2011. godinu je kraj ožujka ili, u suprotnom, slijedi raspuštanje federalnog Parlamenta i raspisivanje novih izbora.

HDZ BiH osuđuje održavanje sjednice Doma naroda FBiH u nepotpunom sazivu

HDZ BiH osudio je najave održavanja konstitutivne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u nepotpunom sazivu, bez okončanih izbora izaslanika u svim županijama, što su najavile stranke okupljene oko SDP-a BiH.

Održavanje sjednice federalnog Doma naroda u nepotpunom sastavu, smatraju u HDZ-u, bila bi lakrdija.

Iz ove stranke podsjećaju kako Izborni zakon BiH nedvosmisleno kaže kako se konstituiranju Doma naroda Parlamenta FBiH može pristupiti tek nakon izbora izaslanika iz svih deset županija, njihove verifikacije koju provodi Središnje izborno povjerenstvo (SIP) i objavljivanja u Službenim novinama BiH.

“Pozivamo SIP i OHR da ne podlegnu pritiscima onih koji prijete protiustavnim, izvaninstitucionalnim i protuzakonitim djelovanjem i da ne dopuste rušenje demokratskog sustava i ovu već dovoljno napaćenu zemlju uvuku u do sada najveću političku krizu s nesagledivim posljedicama”, priopćeno je iz HDZ-a.

U priopćenju se dodaje da pokušaj SDP-a i stranaka okupljenih oko njega da nasilnim putem eliminiraju iz vlasti legitimne predstavnike hrvatskog naroda predstavlja protustavan i protuzakonit čin te grubo kršenje osnovnih ljudskih i kolektivnih prava hrvatskog naroda da sam bira svoje predstavnike u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

HDZ BiH poziva sve političke subjekte, pravne institucije u BiH kao i predstavnike međunarodne zajednice u BiH da svojim djelovanjem i stavovima doprinesu da se politički razgovori i dogovori dovedu u realne okvire kako bi se uz međusobno uvažavanje u najkraćem mogućem roku konstituirala vlast od legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Posebno su osuđena nastojanja predsjednika bošnjačkih stranaka okupljenih oko Platforme da iznose stavove tko će i s koliko sudjelovanja u vlasti predstavljati Hrvate.

“HDZ BiH ovakve postupke smatra politički nekorektnim i nedemokratskim, a hrvatski blok okupljen oko HDZ BiH i HDZ 1990 ne želi iznositi takve i slične stavove tko bi i s koliko kapaciteta trebao biti u vlasti od strane legitimnih predstavnika bošnjačkog i srpskog naroda, jer su sva tri konstitutivna naroda svoju političku volju izrazila na zadnjim općim izborima u BiH “, dodaje se u priopćenju.

cafe.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Počelo “Kalesijsko ljeto”: Mališani uživali u igri sa …

Poništen Javni konkurs za prijem u radni odnos u JU BKC „Alija Izet …

VIDEO/Džemat Vukovije Gornje: Poklon umra za džematliju Alić Fehima

Lakić o nestanku struje: Uspostavlja se napajanje, moramo biti oprezn …

Završen drugi upisni rok u MSŠ Kalesija, upisano 50 učenika

CLOSE
CLOSE