Kalesija 12°

Doživi zov prirode uz planinarska društva iz Kalesije: Zavičajni pohodi, usponi na Konjuh, Vranicu, Treskavicu…

Planinarenje je postala jedna od omiljenih sportskih aktivnosti mnogih Kalesijaca. Na području Kalesije imamo dva planinarska društva, koja aktivno djeluju i to su: PD „Kalesija“ i PD „Resnik“ Memići. Osnovano je i PD „Repište-Osmaci“, čiji je rad usmjeren na saradnju sa društvima i organizacijama iz naše općine, jer je sadašnja Općina Osmaci, prije agresije na BiH, pripadala Kalesiji.

Planinarsko društvo Repište – Osmaci osnovano je 2019. godine, dok prethodna dva društva sa radom su počeli mnogo ranije s ciljem promocije planinarenja i zavičaja, zdravog načina života, kao i predstavljanja prirodnih ljepota u našoj zemlji.

PD “Resnik” Memići u junu mjesecu ove godine susretom planinara je obilježio jubilej, 10 godina rada i postojanja. Susret planinara okupio je ljubitelje prirode, odnosno planinare sa područja Tuzlanskog kantona. Njihovom pohodu pridružili su se i biciklisti, koji često voze po našim predjelima i uživaju u čarima prirode. Za ovo društvo to je bio veliki poduhvat, koji je rezultirao pozitivinim utiscima svih učesnika.

PD “Resnik” pored planinarskih pohoda organizovanih u sopstvenoj režiji, bili su gosti i kod drugih društava iz BiH, pa su planinarili na Kozari, Vlašiću, Igmanu, Konjuhu…
U okviru projekta “Resniku u pohode” u toku godine izvršili su i markiranja nekoliko novih planinarskih staza na području općine Kalesija.

PD “Kalesija” aktivnosti u okviru društva uglavnom su usmjerili na zavičajne pohode i upoznavanje Kalesije iz drugog ugla. Oni su radili na promociji zavičaja i lokalnih destinacija koje se mogu posjetiti, a samim tim i pokazati turističke potencijale naše općine.

Ova godina bila je uspješna i na polju edukacija članova PD Kalesija. Miralem Hamzić i Selvir Selimović su postali licencirani vodiči „A“ kategorije – Ljetne ture, a ispit su polagali pred Komisijom za vodiče PS FBiH.

Ovo društvo sa velikom sjetom i ljubavlju obilježilo je 2. godišnjici od smrti osnivača i predsjednika PD “Kalesija”. Organizovali su memorijalni pohod stazama kojim je rahmetli Rasim Mehidić često pohodio.

Oni su jedan od inicijatora kampanje “Za lijepu i čistu okolinu”, koju su pokrenuli u saradnji sa PD Repište Osmaci i Biciklističkim klubom Kalesija.

PD “Repište” Osmaci u 2023. godini počeo je važan projekat, a to je izgradnja planinarskog doma na lokaciji Ćetino brdo, Kota 603 mnv. Značajan projekat koji su pokrenuli kako bi ovo društvo dobilo “svoj dom”, a samim tim i priliku za organizaciju većih događaja i susreta planinara. Planinarski dom bi imao i smještajni kapacitet, što je dodatni bonus da se obogati turistička ponuda našeg kraja, s obzirom da društvo djeluje i na području naše općine.

Članovi PD “Repište” su posebno se isticali u planinarskim usponima, te su Alija, Ibro, Amela i Ibrahim osvojili najviši vrh Balkana. Musala  je najviši planinski vrh u Bugarskoj i na cijelom Balkanu. Nalazi se u sastavu planine Rile na jugozapadu Bugarske, a također je i u sastavu nacionalnog parka Rila.

Po prvi put neki su okušali se i u planinarskim trkama. Na Čvrsnica Ultra Trail učestvovao je član Rifat.

Amir Ahmetović je završio školu zimskog alpinizma, kao stepenicu više koja je doprinijela da ovo društvo dobije stručno lice koje bi moglo organizovati i ovakve uspone.

Njihovi usponi su se nizali i do Vranice, Zelengrore, Treskavice, Konjuha, Prenja, Pelješca…

Oni su u toku godine relizovali i aktivnosti na projektu mapiranja, markiranja i održavanja planinarske staze od Crnog vrha preko Ćetina brda, Orlića u Opštini Osmaci, te Hemlijaša, Pandurice, Brezika, Zukića, Baljkovice, Međeđe, Jajića sve do Ždralovog jezera u Opštini Kalesiji.

I tako smo sumirali i ovu godinu. Sa ciljevima i planovima ulaze i u 2024. godinu, te se nadaju da će sve što su započeli u ovoj uspješno završiti u narednoj godini.

Biti planinar nije samo pohoditi planine, brojati uspone, družiti se… Biti planinar znači voljeti planinu, svaku stazu kojom se penješ, uživati u onom što ti pruža, čuvati i brinuti za okolinu, pokazati drugima sa kakvim prirodnim potencijalima raspolaže naša Kalesija i Bosna i Hercegovina. Biti planinar znači trenirati svoj fizički i psihički prag tolerancije i snage. Izdržati u svim uslovima, po snijegu, kiši, suncu, magli, ali kada voliš onda se se prepustiš tome, jer znaš da će pogled koji se pruža sa vrha uspona biti najljepši dar, koji ti priroda pruža.
Ljepota i pogled koji se doživi usponom na vrh planine samo mogu osjetiti i doživjeti oni koji to rade iz srca. Naša planinarska društva žive planinu i zov prirode, te pozivaju i ostale ljubitelje prirode da im se pridruže u planinarskim avanturama.

Kalesija je nedavno dobila Planinsko pčelarski klub „Eco Majevica“ na čelu ovog kluba je poznati planinar i pčelar Nermin Sinanović iz Miljanovaca. Za razliku od većine udruženja planinara, kojima je uglavnom cilj druženje u prirodi, Klub će, kako nam je rekao Nermin Sinanović,  osim druženja, veliku pažnju posvećivati i edukaciji građanstva.

Nermin Sinanović je licencirani vodič i i vlasnik planinsko-pčelarskog doma Eco Nahl Majevica. Eco Nahl je jedinstveno mjesto za odmor uz potpuni doživljaj tradicije i okružen je proplancima Majevice.

U ovom planinsko-pčelarskom domu imate priliku probati ukusnu bosansku hranu, te prespavati u sobama koje zbog posebno izrađenog namještaja od drveta i prirodnog ambijenta djeluju relaksirajuće na onog ko prenoći u njima. Toplo i sigurno mjesto, okruženo prirodom, a nadomak Kalesije.


Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Mladost” slavila pobjedu,”Sloga” i “Bos …

Juniori “Bosne” osvojili drugo mjesto na državnom prvenst …

Završen memorijalni turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ikanović …

Zekerija Jahja Salihović drugi na državnom takmičenju iz islamske v …

VIDEO/ Bez obzira na kišno vrijeme 65 mališana uzelo učešće na &# …

CLOSE
CLOSE