Kalesija 18°

Dok mladi napuštaju BiH, Kalesijka Irma Jusufović odlučila se kao doktor raditi u Srebrenici

U vrijeme kada veliki broj mladih napušta domovinu raduje pročitati nekoliko rečenica u kojima mlada doktorica objašnjava kako trenutno ne planira napusti državu i svoju karijeru planira graditi u domovini. Kalesijka Irma Jusufović kao doktor medicine radi u Srebrenici tačnije u Potočarima. Kako kaže igrom sudbine, saznala je da MFS Emmaus u potražnji za doktorom medicine za rad u njihovoj Ambulanti u Potočarima. S obzirom na to da posao u struci nije mogla pronaći u Tuzlanskom kantonu odlučila se svoje prvo iskustvo sticati upravo u pomenutoj ambulanti.

Odluka nije bila laka, ali želja za sticanjem iskustva je presudila. Čast mi je što sam dio Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus, od kojeg potiču divne priče, i koji rade divna djela, što za ljude u Bosni i Hercegovini tako i za ljude širom svijeta. Ovom prilikom željela bih se zahvaliti direktoru MFS Emmausa Hamzaliji Okanoviću, kao i direktoru Zdravstvene ustanove „Emmaus“ u Potočarima Sefiru Haliloviću na prilici da budem dio njihovog tima, i dio ove lijepe priče.” kazala je Irma za portal NEON Televizije.

Rad u Potočarima, Srebrenici sa sobom nosi posebne emocije.

Rad sa majkama Srebrenice, a naravno i sa lokalnim stanovništvom Srebrenice je nemoguće riječima opisati, to jednostavno morate doživjeti. Uprkos svim strahotama koje su doživjeli, oni su jako srdačan narod, kome je zaista ponekad potrebna samo lijepa riječ i njihovi problemi na tren nestanu. Svaki razgovor sa bilo kojom majkom Srebrenice je jako emotivan, iza svake od njih stoje teške priče i težak život, a ipak su pune optimizma, i stoje čvrsto na svojim nogama. Ponekad čovjeku baš treba taj neki šamar realnosti, da osjetimo zahvalnost na svemu što imamo.
Naša ustanova, Ambulanta za liječenje, zdravstvenu njegu i rehabilitaciju „Emmaus“, je ambulanta koja je prvenstveno otvorena za lokalno stanovništvo Potočara i okolnih mjesta. Sve usluge koje pružamo u našoj ustanovi su potpuno besplatne. Osim lokalnog stanovništva, Ambulanta je takođe zadužena i za zdravstvena njegu naših majki u Centru za starija lica „Hatidža Mehmedović“. Posebno smo poznati po saradnji sa udruženjem Proaktiva iz Tuzle, gdje svake subote organizujemo besplatne specijalističke preglede u našoj ustanovi za stanovništvo Podrinja. Ja sam uposlenik Ambulante i tu sam svaki radni dan od 08-16h i trijažiram pacijente, osluškujem njihove potrebe i na osnovu tih informacija, udruženje Proaktiva nam šalje specijalistu koji je potreban u tom trenutku.  Naravno, to je sistem koji konstantno pratimo i ja ali i članovi Proaktive dr. Nusret Ramić, dr. Ferid  Konjić, dr. Mirsad Šljivić, dr. Miralem Mešanović , dr. Admir Brkičević i dr. Šekib Umihanić kao predstavnici određenih specijalnosti i težimo  unapređenju tog sistema. Želim se takođe zahvaliti svima njima na prenesom znanju, i što su uvijek dostupni za odgovor na svako moje pitanje.” dodaje Irma.

Irma je osnovnu školu završila u Kalesiji, Srednju medicinsku školu u Tuzli. Po završetku srednje škole upisala je Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli koji je pohađala u periodu od 2016. do 2022. godine. Tokom studija bila član najvećeg udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini, BoHeMSA koje je ogranak IFMSA organizacije. Po završetku Medicinskog fakulteta bila je zaposlena 6 mjeseci u JU MSŠ Kalesija, Srednja medicinska škola, kao doktor medicine/profesor medicinske grupe predmeta.

“Trenutno ne planiram otići iz naše države, a kada bi me pitali koji je to razlog, stvarno ne bih znala objasniti. Jednostavno ne osjećam potrebu otići, jer eto uprkos svemu što se dešava oko nas postoji taj neki tračak nade u bolje sutra. Naravno, najveći razlog zašto nemam potrebu otići jesu porodica i prijatelji. Također i dosta mojih prijatelja je moralo napustiti rodne gradove zbog nemogućnosti zaposlenja, ali svi se borimo da opstanemo ovdje i da ne napuštamo državu”kaže naša sagovornica.

Irma se nada da će dobiti priliku za specijalizaciju jer je već stekla uslove za istu te da će to biti nešto što želi.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

Ovo su simptomi toplotnog udara kod pasa i mačaka

Ravna planina popularno odredište za sve generacije: Pogledajte cijen …

CLOSE
CLOSE