Kalesija 12°

Zabilježena dva slučaja meningitisa izazvanog bakterijom

Prvi slučajevi meningitisa izazvan posebnom bakterijom zabilježeni su  u Živinicama. Rjeđi je ovo oblik meningitisa kažu u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Navode da nema razloga za paniku. Roditeljima savjetuju da prate zdravstveno stanje djece. Ukoliko dobiju temperaturu, glavobolju i ukočenost vrata da se odma jave ljekaru.

“Dakle meningitis izazvan sa bakterijom Neisseria meningitidis. Ona se inače rjeđe javlja, ali je poznato da je klinonoštvo kod odraslih može biti 15 dana I da mogu nositi bakteriju u nosu, odnosno ždrijelu”, kaže prim.mr. med.sci.  Blaško dr. Topalović, epidemiolog u ZZJZ TK.

Kod bebe od šest mjeseci i desetogodišnjeg dječaka na vrijeme prepoznati simptomi i krenulo sa liječenjem. 

“Mi smo odmah odregovali zahvaljujući brzoj intervenciji kliničara i proslijedili Epidemiološkoj služni DZ Živinice u cilju što preciznijeg utvrđivanja izvora zaraze i provođenja profilakse kod prvih kontakata”, pojašnjava dr. Topalović.

Meningokokni meningitis je ozbiljno, gnojno oboljenje. Ima kratku inkubaciju i simptomi se brzo razvijaju. Neke od njih su slabost, malaksalost, visoka temperatura, ukočenost vrata, glavobolja. Najčešće se ispoljava kod djece mlađe od pet godina. Može da se ispolji i u obliku meningokokne sepse, kaže dr.

“Preventivne mjere u svakom slučaju su rano prepoznavanje I rano prijavljivanje što je nama bitno u provođenju profilakse, liječenja I hospitalizacije bolesnika kako bi smirili širenje bolesti” kaže dr. Topalović.

U Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona kažu da nema razloga za paniku, te da ne treba olako svatati bilo koji od navedenih simptoma.

Izvor: rtvtk.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Mladost” slavila pobjedu,”Sloga” i “Bos …

Juniori “Bosne” osvojili drugo mjesto na državnom prvenst …

Završen memorijalni turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ikanović …

Zekerija Jahja Salihović drugi na državnom takmičenju iz islamske v …

VIDEO/ Bez obzira na kišno vrijeme 65 mališana uzelo učešće na &# …

CLOSE
CLOSE