Kalesija 12°

Sutra u Kalesiji edukativna radionica u pripremi bezglutenske hrane

Udruženje osoba Oboljelih od Celijakije organizuje edukativnu radionicu u pripremi bezglutenske hrane. Radionica “Super hrana, za super žene” održat će se u prostorijama Crvenog križa sa početkom u 11:00 sati. Edukator je Melisa Suljkanović.

Iz Udruženja Oboljelih od celijaklije pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže i nauče nešto novo o bezglutenskoj hrani i njenoj pripremi.

Celijakija je najčešća bolest uzrokovana glutenom. Pogađa oko 1% osoba na svijetu, a epidemiološki podaci pokazuju da učestalost posljednjih godina dodatno raste. Celijakija je hrronična, sistemska autoimuna bolest koja se javlja u genetski predisponiranih osoba. Posljedica je poremećenog imunosnog odgovora sluznice crijeva pri susretu s glutenom i drugim srodnim prolaminima – tvarima iz pšenice, raži i ječma. Nastaje tzv. enteropatija – upala i oštećenje sluznice tankog crijeva zbog čega se gubi sposobnost upijanja hranjivih sastojaka, pa je drugi naziv za bolest glutenska enteropatija. Međutim, imunosni odgovor na gluten može se sekundarno javiti i u drugim tkivima, čak i kad nije klinički jasna bolest probavnog sustava.

Projekat sufinansiran od Općine Kalesija.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE