Kalesija 13°

Po broju preduzeća, Kalesija u rangu sa Čelićem i Sapnom

Baviti se nekom društvenom djelatnošću ili otvoriti preduzeće sada je pravi rizik. Na kraju 2010. godine na području našeg kantona, registrovano je 7.742 preduzeća. Za prvih šest mjeseci ove godine na području Tuzlanskog kantona iz evidencije je izbrisano čak 63 preduzeća, njih 59 zaključenjem likvidacije, dok su četiri preduzeća izbrisana zbog zaključenja stečaja.

Pored ovih zabrinjavajućih podataka kad je u pitanju odjava preduzeća na području našeg kantona treba napomenuti da je u prvih šest mjeseci pored odjavljenih preduzeća, podneseno još 78 zahtjeva za pokretanje postupka likvidacije, kao i 22 zahtjeva za pokretanje stečajnog postupka.

U Tuzlanskom kantonu najviše su zastupljena preduzeća koja se bave proizvodno-uslužnim djelatnostima koja su oko 60 posto od ukupnog broja prijavljenih preduzeća. Dosadašnje vlade i nisu baš posvećivale mnogo pažnje razvoju malih i srednjih preduzeća kako bi se na taj način smanjio broj nezaposlenih.

U Evropskoj uniji prosjek preduzeća je 50 na 1.000 stanovnika dok je taj prosjek u našem kantonu samo 15.51 preduzeće na 1.000 stanovnika. Najmanji broj registrovanih preduzeća u Tuzlanskom kantonu imaju općine Čelić, Kalesija, Sapna i Teočak, dok je najveći broj preduzeća u Tuzli i Gradačcu.

-“Mi imamo problem što mala i srednja preduzeća nisu izdvojena iz ove statistike tako da znamo koliko je njih uistinu”- rekla je Dijana Bilanović  ministrica za obnovu i razvoj TK

Ovo nisu konačni podaci jer na spiskovima nema preduzeća koja su zatvorena i koja još nisu prošla proces odjavljivanja iz sudskog registra. Ovome treba dodati i to da je za registraciju preduzeća u TK potrebno oko 15 dana, dok troškovi registracije i ukupnog procesa pribavljanja dokumentacije koštaju oko 1.700 KM. U Evropskoj uniji za isti proces treba sedam dana i 417 eura. Kako bi se počela otvarati mala i srednja preduzeća, Ministarstvo za obnovu i razvoj je pripremilo niz programa.

-“Mi imamo sredstva za ove namjene, a tu su i sredstva iz razvojnih projekata koje nisu baš najbolje do sada bila iskorištena”- istakla je ministrica Bilanović.

O poslovanju u Tuzlanskom kantonu, trgovci i vlasnici preduzeća nisu željeli komentarisati nastalo stanje, ali su istakli da ovako neće moći još dugo i da se masovno odjavljivanje preduzeća očekuje krajem 2011. godine zbog pooštravanja zakona iz ove oblasti.

RTV Slon

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sutra obustava saobraćaja u centru Kalesije

  8.juna izložba ilustracija o Tojšićima autora Admira Delića

  U nedjelju memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževa …

  Oglas: Prodajem stan i poslovni prostor u Kalesiji

  Sutra u Kalesiji Dan sporta: Očekuje se prisustvo više od 1000 osnov …

  CLOSE
  CLOSE