Kalesija 10°

Okusi Bosne: Kuhana bamija

Nastavljamo sa receptima iz bosanske kuhinje, a na redu je kuhana bamija. Bamija je povrće koje se često koristi u Bosni i Hercegovini. Često se priprema s janjetinom, a može se kuhati i s drugim vrstama mesa – može se dinstati i miješati s teletinom kao u receptu koji donosi kuhar.ba. Bamija je izrazito zdrava i hranjiva, a priča se da je i ona djelomično zaslužna za slavnu Kleopatrinu ljepotu, jer joj je navodno bila jedno od omiljenih jela. Sada je prilika da je i vi isprobate.

Sastojci:

  • 1 kilogram teletine, bez kostiju, izrezane na kockice
  • 1/2 kilograma crvenog luka, narezanog
  • 150 grama bamije, osušene
  • 1 dcl ulja
  • 100 grama masla
  • sol
  • mljeveni papar
  • crvena paprika
  • ocat

 

Priprema:

Luk pržite na srednjoj jakoj vatri ne požuti. Dodajte meso i pola šalice (2,5 dcl) vode kuhajte.U posebnom loncu blanširajte bamiju u vodi s octom. Kada je meso napola kuhano dodajte bamiju i kuhajte dok meso nije gotovo.

Smanjite temperaturu i dodajte maslo. U koliko je potrebno dodajte vodu ali po jednu šalicu i ne miješajte. Pred kraj kuhanja posolite, popaprite i dodajte crvenu paprika.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    Rudara u Mramoru zatrpala zemlja, spasioci ga pokušavaju izvući

    Biblioteka na otvorenom u haremu Tabhanske džamije: “Promoviram …

    Sazlije iz Živinica nastupaju na svečanom skupu povodom proslave sto …

    Sportisti iz Njemačke uživali u vožnji bicikla sa članovima BK Ži …

    Sloboda medija upitna: Novinar Fahrudin Sinanović tokom karijere se s …

    CLOSE
    CLOSE