Site iconNEON Televizija

Okusi Bosne: Kuhana bamija

Nastavljamo sa receptima iz bosanske kuhinje, a na redu je kuhana bamija. Bamija je povrće koje se često koristi u Bosni i Hercegovini. Često se priprema s janjetinom, a može se kuhati i s drugim vrstama mesa – može se dinstati i miješati s teletinom kao u receptu koji donosi kuhar.ba. Bamija je izrazito zdrava i hranjiva, a priča se da je i ona djelomično zaslužna za slavnu Kleopatrinu ljepotu, jer joj je navodno bila jedno od omiljenih jela. Sada je prilika da je i vi isprobate.

Sastojci:

 

Priprema:

Luk pržite na srednjoj jakoj vatri ne požuti. Dodajte meso i pola šalice (2,5 dcl) vode kuhajte.U posebnom loncu blanširajte bamiju u vodi s octom. Kada je meso napola kuhano dodajte bamiju i kuhajte dok meso nije gotovo.

Smanjite temperaturu i dodajte maslo. U koliko je potrebno dodajte vodu ali po jednu šalicu i ne miješajte. Pred kraj kuhanja posolite, popaprite i dodajte crvenu paprika.

Exit mobile version