Nastavljamo sa receptima iz bosanske kuhinje, a na redu je kuhana bamija. Bamija je povrće koje se često koristi u Bosni i Hercegovini. Često se priprema s janjetinom, a može se kuhati i s drugim vrstama mesa – može se dinstati i miješati s teletinom kao u receptu koji donosi kuhar.ba. Bamija je izrazito zdrava i hranjiva, a priča se da je i ona djelomično zaslužna za slavnu Kleopatrinu ljepotu, jer joj je navodno bila jedno od omiljenih jela. Sada je prilika da je i vi isprobate.
Sastojci:
- 1 kilogram teletine, bez kostiju, izrezane na kockice
- 1/2 kilograma crvenog luka, narezanog
- 150 grama bamije, osušene
- 1 dcl ulja
- 100 grama masla
- sol
- mljeveni papar
- crvena paprika
- ocat
Priprema:
Luk pržite na srednjoj jakoj vatri ne požuti. Dodajte meso i pola šalice (2,5 dcl) vode kuhajte.U posebnom loncu blanširajte bamiju u vodi s octom. Kada je meso napola kuhano dodajte bamiju i kuhajte dok meso nije gotovo.
Smanjite temperaturu i dodajte maslo. U koliko je potrebno dodajte vodu ali po jednu šalicu i ne miješajte. Pred kraj kuhanja posolite, popaprite i dodajte crvenu paprika.