Kalesija 17°

Okusi Bosne: Hurmašice

hurmašice-629x425

Hurmašice su, uz tulumbe, još jedna od bosanski slastica za čiju se pripremu koristi agda, smjesa vode i rastopljenog šećera s limunom. Hurmašice su brz, jednostavan i ukusan kolač koji se često nalazi na stolovima bosanskih domaćica. Recept kako ih i vi možete pripremiti donosi vam stranica kuhar.ba. Ako volite slatke kolače, ovo je pravi recept za vas.

Sastojci:

  •     250 g maslaca
  •     1 jaje
  •     1 žumanjak
  •     1 šalica (2,5 dcl) kiselog vrhnja
  •     1 kilogram brašna
  •     1 kilogram šećera
  •     1 litra vode
  •     sok od limuna

 

Priprema:

U posudi izmiješajte maslac, jaje i žumanjak, a zatim dodajte kiselo vrhnje i brašno te umijesite tijesto. Lagano među dlanovima oblikujte hurmašice te ih utisnite na ribež  kako bi dobili “otisak” ribeža. Poredajte ih u nauljenu posudu za pečenje i pecite dok ne porumene, nekih 20 minuta do pola sata.

Dok se hurmašice peku u vodi rastopite šećer i sok od limuna kako bi dobili agdu. Vruće hurmašice koje ste izvadili iz pećnice prelijte ohlađenom agdom.

Poslužite ih hladne.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    Anela je imala tri godine kada je babo zapaljen u štali u Hemlijašim …

    Putevi u BiH: Saobraća se po mokrom kolovozu

    Servisne informacije iz Živinica (8. 5. 2024.)

    UABNOR Kalesija: Sutra obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom, Dan …

    Servisne informacije iz Kalesije (8. 5. 2024.)

    CLOSE
    CLOSE