Site iconNEON Televizija

Okusi Bosne: Hurmašice

hurmašice-629x425

Hurmašice su, uz tulumbe, još jedna od bosanski slastica za čiju se pripremu koristi agda, smjesa vode i rastopljenog šećera s limunom. Hurmašice su brz, jednostavan i ukusan kolač koji se često nalazi na stolovima bosanskih domaćica. Recept kako ih i vi možete pripremiti donosi vam stranica kuhar.ba. Ako volite slatke kolače, ovo je pravi recept za vas.

Sastojci:

 

Priprema:

U posudi izmiješajte maslac, jaje i žumanjak, a zatim dodajte kiselo vrhnje i brašno te umijesite tijesto. Lagano među dlanovima oblikujte hurmašice te ih utisnite na ribež  kako bi dobili “otisak” ribeža. Poredajte ih u nauljenu posudu za pečenje i pecite dok ne porumene, nekih 20 minuta do pola sata.

Dok se hurmašice peku u vodi rastopite šećer i sok od limuna kako bi dobili agdu. Vruće hurmašice koje ste izvadili iz pećnice prelijte ohlađenom agdom.

Poslužite ih hladne.

Exit mobile version