Hurmašice su, uz tulumbe, još jedna od bosanski slastica za čiju se pripremu koristi agda, smjesa vode i rastopljenog šećera s limunom. Hurmašice su brz, jednostavan i ukusan kolač koji se često nalazi na stolovima bosanskih domaćica. Recept kako ih i vi možete pripremiti donosi vam stranica kuhar.ba. Ako volite slatke kolače, ovo je pravi recept za vas.
Sastojci:
- 250 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 1 šalica (2,5 dcl) kiselog vrhnja
- 1 kilogram brašna
- 1 kilogram šećera
- 1 litra vode
- sok od limuna
Priprema:
U posudi izmiješajte maslac, jaje i žumanjak, a zatim dodajte kiselo vrhnje i brašno te umijesite tijesto. Lagano među dlanovima oblikujte hurmašice te ih utisnite na ribež kako bi dobili “otisak” ribeža. Poredajte ih u nauljenu posudu za pečenje i pecite dok ne porumene, nekih 20 minuta do pola sata.
Dok se hurmašice peku u vodi rastopite šećer i sok od limuna kako bi dobili agdu. Vruće hurmašice koje ste izvadili iz pećnice prelijte ohlađenom agdom.
Poslužite ih hladne.