Kalesija 20°

Novi propust: Lični podaci sa Facebooka u rukama oglašivača!


“Symantec”, kompanija koja se bavi sigurnošću na internetu i isporučuje sigurnosna softverska rješenja, otkrila je da je Facebook veliki broj aplikacija nenamjerno proslijeđivao lične podatke korisnika oglašivačima.
Radi se o informacijama sa profila, fotografijama, čak i historiji razgovora (chat) korisnika. Ona kompanija tvrdi da je tokom godina stotine hiljada aplikacija nenamjerno proslijeđivalo ove podatke trećim stranama, najčešće oglašivačima. Srećom, navodi se u zvaničnom saopštenju, one nisu bile svjesne da imaju pristup ovim podacima, tako da ih nisu ni iskoristile, prenosi “B92”.

Iz “Symanteca” su rekli da su kontaktirali Facebook ovim povodom i da je Facebook pokrenuo određene akcije kako bi ispravio grešku. Oni, takođe, kažu da ne mogu procijeniti koliko korisnika je ugroženo, ali da preporučuju korisnicima da promjene svoje šifre.

Agencija “Reuters” je, u međuvremenu, dobila izjavu portparola “Facebooka”, Malori Lucič, koja kaže da je Facebook sproveo detaljnu istragu i da ne postoje dokazi da su lični podaci korisnika dospjeli u posjed trećih strana, ali i da su napravljene određene izmjene u skladu sa Symantecovim upozorenjem.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE