Kalesija

Komitet eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma započeo je posjetu Bosni i Hercegovini

Komitet eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL Komitet) započeo je posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će do kraja mjeseca održati niz sastanaka sa predstavnicima institucija sa svih nivoa vlasti.

U Sarajevu je održan uvodni sastanak, na kojem se direktor Državne agencije za istrage i zaštitu, Darko Ćulum obratio prisutnima, izrazio dobrodošlicu i poželio uspješan rad, te nadalje objasnio ulogu koju Državna agencija za istrage i zaštitu ima u stvaranju kompletne slike i stvarnog stanja usklađenosti BiH sa međunarodnim standardima u oblasti borbe protiv pranja novca i finasiranja terorističkih aktivnosti.

Predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu će na sastancima koji će se održavati ove sedmice izložiti svoj rad i objasniti svoju ulogu i doprinos u borbi protiv najtežih oblika kriminaliteta, koje provode kroz dvije ključne linije rada, i to kriminalističko-istražnu liniju rada, s ciljem sprečavanja, otkrivanja i istraživanja krivičnih djela iz nadležnosti Suda BiH, te finansijsko obavještajnu liniju rada za koju je zaduženo Finansijsko – obavještajno odjeljenje, koje u isto vrijeme predstavlja Finansijsko – obavještajnu jedinicu BiH  zaduženu za istrage krivičnih djela pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Predstavnici MONEYVAL tokom svoje posjete će  razgovarati sa predstavnicima različitih nivoa vlasti i drugim agencijama za provođenje zakona, NVO i privatnog sektora u cilju dobijanja kompletnije slike o stanju u oblastima koje su predmet evaluacije.

Članovi ekspertskog tima su upoznati sa mjerama koje su preduzete u proteklom periodu u ovoj oblasti, među kojima je najznačajniji Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH usvojen na Vijeću ministara i upućen u dalju proceduru. Ovaj zakon je usklađen s direktivama i uredbama EU u ovoj oblasti i harmonizuje sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala.

Provođenje FATF preporuka je izuzetno važno jer u suprotnom prijeti opasnost od  stavljanja na „sivu listu“ što bi imalo negativan uticaj na kredibilnost Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima, smanjenje investicija i otežan tok međunarodne trgovine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  “Bosna” dočekuje ekipu NK “Orahovica 74”, …

  Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 4. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 4. 2024.)

  Na hadž ove godine iz Kalesije ide 46 osoba

  CLOSE
  CLOSE