Kalesija 12°

Govor mržnje: Ko je kriv, a ko odgovoran?

“Ubij četnika! Zakolji baliju! Sve bih ja njih na kolac! (LGBT populaciju) Zašto balite o genocidu kad ga nije ni bilo?! Muslimajmune! Balindžare!” samo su neki od komentara na web portalima.

Pozivi na nasilje, etnička mržnja, ksenofobija, prijetnje nacionalnim i seksualnim manjinama, sve više mjesta pronalazi na internetu, tačnije, na portalima, forumima, društvenim mrežama i stranicama medijskih kuća. Iako interakcija čitatelja i medija putem interneta može doprinijeti javnoj raspravi svjedoci smo govora mržnje koji se ispoljava u komentarima čitatelja.

12016497_10206858543118540_1469374309_n

Da li je zabrana komentara na web portalima dobro rješenje ili je ograničenje slobode govora? Koliko je tanka nit između slobode govora i govora mržnje?!

Nažalost, posljednjih 20 godina mi doslovno živimo u jeziku mržnje. Problem je što je on, rekla bih, postao sasvim prihvatljiv i na njega reaguju rijetki. A to upravo oslikava naše društvo. Društvo nam, na veliku žalost, nije dovoljno zrelo da se bavi argumentiranim raspravama, već se svaka tema završava na ustašama i partizanima, uz obavezno prostačenje i pozivanje na linč u 90-ak posto komentara. Novi mediji i internet uopšte predstavljaju ogroman prostor slobode, ali nipošto ne treba zaboraviti da sloboda uvijek i u svim civilizacijskim uslovima znači i odgovornost. Komentari na portalima su tako, sa jedne strane, pravo blago jer se prvi put u historiji medija otvara prostor za istinsku dvosmjernu, rekla bih i mnogosmjernu komunikaciju.

Kako izaći iz ovog vrzinog kola?
Prvo time sto se delegira odgovornost. Za sve sadržaje na portalu pa I za komentare, naročito ako potiču od anonimnih komentatora, odgovornost moraju preuzeti urednici portal. Ne zaboravimo: “Sloboda znači I odgovornost”! Recimo “NE” govoru mržnje!

Edina Šahmanović

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Rusija od 1. marta zabranjuje izvoz benzina, samo su četiri države i …

  Čovjek koji je zaustavio Musu dobro ga poznaje: Znam šta ga frustrir …

  Putevi u BiH: Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (27. 2. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (27. 2. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE