Kalesija

Cijela BiH je narandžasta: Budite spremni da zaštitite sebe i imovinu

Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija, navodi se u izdatom upozorenju.

Jutros u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 7 sati (°C): Bjelašnica 0; Sokolac 7; Ivan Sedlo 8; Bugojno, Livno 10; Sarajevo, Zenica 11; Široki Brijeg, Tuzla 12; Mostar, Prijedor, Srebrenica, Trebinje 13; Bijeljina, Doboj, Gradačac, Sanski Most, Zvornik 14; Banja Luka, Bihać 15; Neum 16.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje u većini područja, uglavnom poslije podne i tokom noći. Intenzivnije padavine u Hercegovine i na jugozapadu Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka od 12 do 18, na sjeveru Bosne do 20 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom povremeno. Dnevna temperatura zraka oko 14 °C.

Zbog padavina i jakog vjetra u dan vikenda izdato je narandžasto upozorenje.

Meteoalram zbog padavine upaljen je za područje Hercegovine i jugozapad Bosne, a udari vjetra očekuju se širom Bosne i Hercegovine.

– Prognozirana količina akumuliranih padavina se uglavnom kreće od 40 do 80 litara po metru kvadratnom. Lokano može pasti i više. Udari vjetra južnog smjera od 50 do 70 km/h. Na planinama i visoravnima do 90 km/h.

Preporuke, mjere, prema WMO-u (Svjetska meteorološka organizacija):

– Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući, navodi se u upozorenju, piše Oslobođenje.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 4. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 4. 2024.)

  Na hadž ove godine iz Kalesije ide 46 osoba

  Druženjem mladih sa kalesijskim književnicima obilježen Svjetski da …

  CLOSE
  CLOSE