Site iconNEON Televizija

Cijela BiH je narandžasta: Budite spremni da zaštitite sebe i imovinu

Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija, navodi se u izdatom upozorenju.

Jutros u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 7 sati (°C): Bjelašnica 0; Sokolac 7; Ivan Sedlo 8; Bugojno, Livno 10; Sarajevo, Zenica 11; Široki Brijeg, Tuzla 12; Mostar, Prijedor, Srebrenica, Trebinje 13; Bijeljina, Doboj, Gradačac, Sanski Most, Zvornik 14; Banja Luka, Bihać 15; Neum 16.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje u većini područja, uglavnom poslije podne i tokom noći. Intenzivnije padavine u Hercegovine i na jugozapadu Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka od 12 do 18, na sjeveru Bosne do 20 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom povremeno. Dnevna temperatura zraka oko 14 °C.

Zbog padavina i jakog vjetra u dan vikenda izdato je narandžasto upozorenje.

Meteoalram zbog padavine upaljen je za područje Hercegovine i jugozapad Bosne, a udari vjetra očekuju se širom Bosne i Hercegovine.

– Prognozirana količina akumuliranih padavina se uglavnom kreće od 40 do 80 litara po metru kvadratnom. Lokano može pasti i više. Udari vjetra južnog smjera od 50 do 70 km/h. Na planinama i visoravnima do 90 km/h.

Preporuke, mjere, prema WMO-u (Svjetska meteorološka organizacija):

– Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući, navodi se u upozorenju, piše Oslobođenje.

Exit mobile version