Kalesija 19°

Kraj jedne IT ere: Windows Live Messenger postaje historija

Potvrđujući sve brojnije glasine, iz Microsofta su danas i službeno objavili kako će nekad najpopularniji medij za online dopisivanje, Windows Live Messenger, svoje mjesto ustupiti Skypeu. U tekstu na Skypeovom blogu Tony Bates, jedan od čelnih ljudi zaduženih za razvoj ovog programa, napisao je kako Windows Live Messenger postaje prošlost za sve korisnike u prvoj četvrtini 2013. godine. Jedina iznimka bit će Kina, gdje će korisnici i dalje moći pristupati Windows Live Messengeru, a Bates nije naglasio hoće li i kada Messenger umiroviti i na kineskom tlu, javlja portal TechCrunch.

Iz Microsofta naglašavaju kako je prijelaz s Messengera na Skype počeo još prije nekoliko sedmica, odnosno u trenutku kada je izašla verzija Skype 6.0 za Windows i Mac računare. Instaliranjem ove verzije korisnici su se mogli prijaviti na Skype koristeći korisničke podatke s Windows Live Messengera. Onim korisnicima koji su to napravili, svi kontakti bili su automatski prebačeni na Skype. Također, Skypeova aplikacija za Microsoft Surface odnosno Windows 8, odmah nakon instaliranja automatski nudi mogućnost da sjedinite svoj Windows Live Messenger račun s novim računom koji kreirate na Skypeu.

U ranije spomenutom tekstu Bates vodi korisnike kroz pojedine korake prebacivanja i sjedinjavanja dvaju računa te naglašava kako „kasnije ove godine“ korisnike koji su prebacili račun očekuju neke posebne pogodnosti. Iako je još uvijek rano o tome govoriti, najvjerojatnije će se raditi o besplatnim kreditima za online pozive ili nekim drugim specijalnim pogodnostima koje su trenutno rezervirane isključivo za premium korisnike na Skypeu.

Osim Batesa, vijest o prestanku postojanja prenio je i Brian Hall i to u zadnjem postu na blogu Inside Windows Live. U ne pretjerano dugom tekstu Hall se dotakao 12 godina duge povijesti Messengera te revolucije koju je izazvao omogućivši korisnicima prelazak s SMS-a na IM (Instant Messages). Naravno, u novije vrijeme svjedočimo i novoj maloj revoluciji tokom koje korisnici znatan dio svoje online komunikacije prenose na društvene mreže poput Facebooka i Twittera, no Hall ipak izražava čvrstu vjeru u uspješnu budućnost Skypea.

„Skype je trenutačno najbolji mogući alat za obavljanje glasovnih i video poziva (naravno, uz činjenicu da preko njega možete izmjenjivati i tekstualne poruke u realnom vremenu)“ naglašava on i dodaje kako Skype u budućnosti očekuje i integracija s Outlookom.

Za one koji su odrasli u eri prije Facebooka i smartphoneova, ova vijest vjerojatno izaziva podvojene emocije. Naime, mnogi od nas su svoja prva online „druženja“ i druge virtualne društvene aktivnosti ostvarili upravo preko IM programa poput AIM-a, ICQ-a i Windows Live Messengera (koji je u početku bio poznat i kao MSN Messenger). Gledano iz ovog kuta, trajno gašenje Messengera prilično je tužan trenutak. No, s druge strane, on označava i početak nove ere. Vrlo jednostavno, iz Microsofta ovim potezom priznaju da se online svijet značajno izmijenio u prošlih 12 godina te da nema smisla održavati živom platformu koju su gotovo svi napustili.

Iako niti Bates niti Hall to nisu spomenuli u svojim blogovima, vrlo je vjerojatno kako će se s gašenjem Messengera isključiti i njegovi „blizanci“ Windows Live Messenger aplikacija za iOS i Windows Live Messenger za Xbox korisnike. Naravno, ne istog trenutka. Primjerice, New York Times je još u travnju pisao kako Skype za Xbox neće biti dostupan u 2012. godini i to zbog toga što će se u Microsoftu orijentirati na važnije stvari, poput integracije Skypea u svoje poslovni projekt – Lync.

Za kraj, spomenimo i konkretne brojčane pokazatelje koji su zasigurno kumovali odluci o trajnom gašenju Messengera. Naime, u 2010. Godini ovaj IM alat koristilo je otprilike 300 milijuna ljudi, dok danas ova brojka iznosi tek nešto više od 100 milijuna. S druge strane, dok je broj korisnika Messengera padao, Skype je svake godine bilježio sve bolje i bolje poslovne rezultate. Prema posljednjim podatcima iz Microsofta, Skype danas koristi više od 280 milijuna ljudi, s tendencijom rasta. Također, u određenim trenutcima Skype broji i do 40 milijuna prijavljenih i aktivnih korisnika, što samo dokazuje kako je uistinu došlo vrijeme da Windows Live Messenger ode u i više nego zasluženu mirovinu.

Izvor: geek.hr

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Tuzla obilježava 81. godišnjicu od oslobođenja u Drugom svjetskom r …

Rukometna akademija Konjuh: Upis u školu sporta

Bošnjačko stanovništvo Kamenice u popisu iz 1851. godine

Povratak porodica iz inostranstva: Tri učenika ponovo u školskim klu …

U Kalesiji obilježen Međunarodni dan starijih osoba

CLOSE
CLOSE