Kalesija 19°

Hrskava hrana oštećuje krvne žile

Naučnici sa Univerziteta u Illinoisu predlažu izbjegavanje metoda priprema namirnica koje hranu čine hrskavom, posebice ukoliko imate dijabetes i znate da imate povećan rizik za kardiovaskularne bolesti.

‘Postoje dokazi da se metodom pripreme namirnica koja hrani daje hrskavost – primjerice prženo meso tamnih hrskavih rubova– stvaraju nusprodukti AGEs (advanced glycation end products) koji su povezani sa nastankom plaka na krvnim žilama kakav nalazimo kod kardiovaskularnih bolesti’ – izjavila je autorica studije, objavljene u International Journal of Food Science and Nutrition.

Stručnjaci su usporedili desetodnevni unos hrane dviju etničkih skupina: Meksikanaca; koji imaju višu stopu dijabetesa i veći rizik od komplikacija usljed bolesti te bijelaca.

‘Osobe sa višom stopom kardiovaskularnih komplikacija jedu više hrskave hrane koja obiluje AGEs nusproduktima. Za svaku jedinicu povećanja unosa AGEs nusprodukata, sudionici studije su imali 3,7 puta veći rizik od umjerenog do visokog rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti’, objasnila je autorica studije te dodala kako se veza između unosa AGEs nusprodukata i kardiovaskularnih bolesti pokazala jačom nego veza između zasićenih masti i srčanih bolesti.

Izvor: MojeZdravlje.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Tuzla obilježava 81. godišnjicu od oslobođenja u Drugom svjetskom r …

Rukometna akademija Konjuh: Upis u školu sporta

Bošnjačko stanovništvo Kamenice u popisu iz 1851. godine

Povratak porodica iz inostranstva: Tri učenika ponovo u školskim klu …

U Kalesiji obilježen Međunarodni dan starijih osoba

CLOSE
CLOSE