Kalesija 13°

Intervju: Nermin Hodžić, glumac

Nermin Hodžić (25) ove akademske godine završio je studij glume i time postao prvi kalesijski glumac sa diplomom u džepu. Vjerovatno je mnogima poznat još iz perioda kada je
bio član i ponos Kulturno-umjetničkog društva „Halisije“ iz Kalesije. Naš Nermin se rado
odazvao pozivu na intervju za naš portal. Prije nego što počnemo s pitanjima, prenijet
ćemo Vam Nerminov poziv na premijeru predstave “Nužda natjerala” u petak, 23. novembra, sa početkom u 19,30 sati, u Teatru Kabare Tuzla. Nermin je tu trenutno angažovan, a pored njega u predstavi igra još jedna Kalesijka, Aida Sinanović iz Miljanovaca. Uz toplu kafu protekao je tako jedan divan razgovor s našim glumcem.

– Otkad se kod tebe pojavio interes za glumu?

Nermin Hodžić: Interes za glumu se pojavio još u osnovnoj školi, kada sam glumio po školskim priredbama. To mi je djelovalo jako interesantno, zabavljati se, igrati se na sceni pred ljudima… Ali, definitivno, moja konacna odluka da se bavim tim poslom je pala u gimnaziji kada sam bio drugi razred i kada sam išao na takmičenje iz umjetničkog stvaralaštva za srednje škole koje se održavalo te godine u Kalesiji. Poslije sam išao na kantonalno takmičenje u Tuzli gdje sam osvojio drugo mjesto te godine, a naredne sam već bio prvi (smijeh). Tu se moram zahvaliti svom profesoru bosanskog jezika Smajlu Latifoviću koji je glumu na neki način približio meni pa sam je ja i zavolio.

– Svi znamo da si bio član KUD-a „Halisije“ iz Kalesije, kako je to uticalo na tvoju percepciju tebe kao glumca?

Nermin Hodžić: To je na neki način bila odskočna daska… Mnogo mi je pomoglo da se oslobodim, jer sam po prirodi bio jako stidan, povučen i tih.. i onda, to društvo me je jako motivisalo kao i sam profesor Smajl Latifović i načelnik općine Rasim Omerović, koji je tada bio predsjednik Društva i njemu sam posebno zahvalan jer mi je mnogo pomogao, kao i
mnogim drugim ljudima koji su tada bili, a koji su i sada u GKUD “Halisije”.

– Po tvom mišljenju, koliko je gluma talenat a koliko se uči?

Nermin Hodžić: Za glumu je bitno da imaš talenat, ali kao i u svakom poslu talenat se ugasi ako vi ne radite na tome da ga nadogradite. Glumac čitav svoj život uči i nadograđuje svoj
talenat.

– Kad si odlučio da upišeš Akademiju dramskih umjetnosti?

Nermin Hodžić: U srednjoj školi sam definitivno odlučio, ali te godine kada sam ja završio na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli nije bilo odsjeka za glumu, nego tek godinu
poslije te sam ja naravno vjerom, željom i voljom pauzirao godinu i čekao da upišem
glumu. Glumu sam znači upisao 2008. godine u klasi profesora Vlade Keroševića.

– Jesi li imao podršku porodice i prijatelja pri upisu na fakultet?

Nermin Hodžić: Naravno da sam imao, jer da nisam imao podršku porodice nikad ne bih ni upisao a kamo li završio. Zato sam njima jako zahvalan na svemu što su mi pružili; majci koja
nije mogla spavati ako se ne bi čula sa mnom da me upita kako sam, ocu koji je sve to kako-tako finansirao. Što se podrške prijatelja tiče, to je takođe važno kao i u svakom
poslu.

– Ima li nekih posebno zanimljivih trenutaka koje pamtiš iz perioda studiranja a tiču se glume?

Nermin Hodžić: Svi su zanimljivi na svoj način, a najzanimljiviji period je bio na trećoj godini gdje sam dobio prvi angažman u predstavi “Adem i Eva” koja je rađena u produkciji Teatra Kabare Tuzla.

– Je si li se nekad pokajao zbog izbora svog zanimanja?

Nermin Hodžić: Iako je bilo teških momenata tokom studiranja, nikada se nisam pokojao, jer sam siguran u ono što želim da budem i ono što želim da radim.

– Koliko je teško biti glumac, koliko odricanja zahtijeva taj poziv?

Nermin Hodžić: Zahtjeva puno rada i angažmana, zahtijeva mnoga odricanja. Treba se odreći svega onoga što te sputava da uradiš svoj posao onako kako treba.

– Rekao si nam evo da si glumio u predstavi „Adam i Eva“, da li si do sada imao još neke uloge?

Nermin Hodžić: Da, to su pretežno bile uloge u predstavama.

– Da li bi vise volio igrati u filmu ili u pozoristu?

Nermin Hodžić: U film se ulaže mnogo novca, znači tu ima koliko-toliko dobre zarade, a u pozorište se ulaže dosta ljubavi… Sad kada bih ja rekao da želim raditi u pozorištu, a ne na filmu, slagao bih.

– Ko ti je glumački uzor?

Nermin Hodžić: Nemam nekog posebnog uzora… al’ eto ako već moram odgovorit na to pitanje neka to bude Christian Bale koji me svakom svojom ulogom koju napravi ostavi bez teksta.

– Interesuje me, kako glumac gleda neki film, na šta posebno obraća pažnju prilikom gledanja filma?

Nermin Hodžić: Pretežno kada sad gledam neki film, obratim pažnju na to kako drugi glumci igraju i koliko se posvećuju svome liku kojeg igraju.

– Koju žanr filma najviše voliš gledati, a u kojim bi volio i sam glumiti?

Nermin Hodžić: Volim pogledati dobar film, a što se žanrova tiče volim drame i historijske filmove.

– Koji ti je najdraži film?

Nermin Hodžić: „The Fighter“

– Prihvataš li sve što se od tebe u određenoj ulozi traži ili ipak ima nekih ličnih ograničenja kojih se držiš i koja ne prelaziš ni zbog koje uloge?

Nermin Hodžić: Sve zavisi šta ti kao glumac želis. Ako želis da budeš uspješan, popularan, onda radiš sve što se traži od tebe. Nikad ne znaš koliko ti koja uloga može promijeniti život, na tebi je da radiš i da se trudiš.

– Odlični kalesijski slikar Dževad Hamzić nije završio likovnu akademiju jer mu, kako je kazao, otac to nije dozvolio kada je čuo da nakon završetka te akademije neće moći raditi u nekoj firmi od 7 do 3. Gdje će glumac Nermin sada raditi?

Nermin Hodžić: Ostalo mi je da završim master ako Bog da pa ću poslije da razmišljam o tome gdje ću se zaposliti, jer ne zna se nikad kuda te životni put može odvesti. Samo dragi Bog najbolje zna, u Njegovim smo rukama. Treba ići za motom:“Bodro, veseo i umjetnički!“.

Razgovarala: Amela F. Delić


Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Bošnjačko stanovništvo Kamenice u popisu iz 1851. godine

Povratak porodica iz inostranstva: Tri učenika ponovo u školskim klu …

U Kalesiji obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Očuvanje nataliteta kao prioritet: Pružimo bolju podršku majkama

Putevi u BiH: Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

CLOSE
CLOSE