Kalesija 18°

Džemat Kikači: Najbrojnija generacija učača Kur'ana

Imam džemata Kikači Muamer ef. Fazlić izveo je tri generacije učača Kur'ana. Već godinu dana priprema još jednu generaciju koja će sljedeće godine završiti kurs učenja Kur'ana za odrasle. Kurs je na početku bio namjenjen za starije džematlije, ali zbog zainteresovanosti omladine obuka je prilagođena i njima. Najmlađi polaznik imao je šest, a najstarija polaznica 80 godina. Polaznici prvo savladavaju arapsko pismo, a nakon toga stečeno znanje iz sufare primijenjuju učeći Svetu knjigu.

“Kao imam u ovom džematu uvidio sam da je sve manje onih koji znaju učiti Kur'an, naše nene i djedovi su preselili, pa sa u razgovoru sa džematlijama primijetio kod njih želju da bi htjeli dolaziti na nastavu. Odlučio sam da pokrenem kurs. Prelazimo stranicu po stranicu, ja kao imam pratim i pomažem”, kazao je Muamer ef. Fazlić.

Ova generacija polaznika je najbrojnija i broji 50 učača Kur'ana. Do sada je kurs završilo oko 100 džematlija.

“Prešli smo arapsko pismo i već dva džuza Kur'ana i počinjemo s učenjem hatme. Atmosfera među polaznicima je jako dobra, stariji se trude, pa znaju biti i bolji od mlađih. Onaj ko nauči jedan harf ima deset sevapa i zamislimo koliko jedna sura ima slova puta deset sevapa za jedno slovo. Ima zainteresovanih i za sljedeću generaciju”

Azra Avdić godinu dana dolazi na kurs. Kaže da je atmosfera izuzetna na časovima, jer su kao jedna porodica. Jedni drugima pomažu i podržavaju se međusobno.

“Pohađala sam prošlu grupu, sad sa ovim polaznicima ponavljam, Vjerovatno bi mi bilo lakše da sam ranije počela, međutim uz volju i ljubav nije teško i sve se savlada”.

Šezdesetčetverogodišnja Fatma Rizvić najstarija je polaznica učača Kur'ana ove generacije. S obzirom na godine jeste joj malo teže savladati učenje Kur'ana, ali uz pomoć ostalih polaznika, kaže, ništa nije nemoguće.

“Prije sam učila kod kuće, ali sam došla sada da zajedno s anjima pohašam arapsko pismo i učim Kur'ana. Malo mi je teže u mojim godinama, ali se ispalti”.

“Godinu dana pohađam učenje arapskog pisma i Kur'ana. Moja kćerka je prije mene prošla obuku i to me najviše ponukalo, jer me bilo sramota što je moja kćerka završila kurs, ja sam oduvijek imala želju, ali nije bilo prilike”, navela je Alma Rizvić.

Enes Sakić i Muhamed Husić imaju devet godina, u želji da što bolje savladaju kur'ansko pismo gradivo svakodnevno ponavljaju nekoliko puta.

“Već godinu dana kako učim Kur'an i sufaru. Kod kuće ponavljam svaki dan po dva puta svaku stranicu ako mi nešto ne ide od ruke i svaki dan sve bolje i bolje učim. Ponekada poželim biti bolji od drugih, ali pomažemo jedni drugima”, kazao je Enes Sakić.

“Mama je krenula na učenje arapskog pisma, pa sam i ja s njom počeo dolaziti. Završio sam sufaru, pa sada učim Kur'an. Nije teško učiti, mama mi dosta pomaže”, rekao je Muhamed Husić.

Kurs traje dvije godine, pohađa se subotom i nedjeljom  u periodu od akšama do jacije. Kao nagrada za njihov trud, zalaganje i kada savladaju učenje Kur'ana organizuje se svečana akademija kada im se dodijele hedije i priznanja za stečeno znanje.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    Promocija knjige “Inoča” Emine Hodžić-Patković 8.maja …

    Admir Delić najavio izložbu ilustracija “TJŠĆ”

    Putevi u BiH: Saobraća se po suhom kolovozu

    Servisne informacije iz Živinica (30. 4. 2024.)

    Servisne informacije iz Kalesije (30. 4. 2024.)

    CLOSE
    CLOSE