Kalesija 23°

Zbog neninih dimija zavolio tradiciju: Dženan Čekić (21) narodnu nošnju i smjelost konjanika pokazat će na Ajvatovici

Dženan Čekić (21) je veliki zaljubljenik u bosanskohercegovačku tradiciji i narodne običaje, koje želi sačuvati od zaborava i njegovati kroz svoje životno opredjeljenje, jer je odrastao u porodici u kojoj se posebna pažnja posvećivala bh. adetima i vjerskom životu.

Ljubav prema tradiciji rodila se još u djetinjstvu, a istu je naslijedio od svojih nena, koje su bh. običaje njegovale i prenosile na svoje unuke, među kojima je i Dženan, student prve godine JU Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, Odsjek za islamsku vjeronauku.

“Što se tiče tradicije oduvijek sam volio stare stvari, tradicionalnu nošnju i jela, a i moje nene su nosile bosanske dimije, što me i to još više vezalo za tradiciju.”, kazao je za portal ntv.ba Dženan, koji je ujedno i član Udruženja konjanika i fijakerista “Lasta”.

U toku školovanja u Behram-begovoj medresi u Tuzli imao je priliku praktičnu nastavu obavljati u svom džematu u Srnicama Gornjim, Gradačac, te povremeno mijenjati lokalnog imama, što je kasnije bilo i njegovo opredjeljenje i odluka da nastavi tim stazama i upiše fakultet.

Prošle godine je kupio konja i to od novca koji je zaradio kada je bio na službi u jednom džematu u Francuskoj. Želja mu je da ove godine bude dio dugostoljetne tradicije i učesnik manifestacije “Ajvatovica”, a sada za to ima i poseban razlog.

“Konje sam oduvijek volio i odrastao sam uz njih. Ja ih lično nisam imao, ali je moj prvi komšija držao konje i ja sam uvijek volio otići kod njega i pomagati mu oko konja. Da bi prošle godine nakon što sam radio 3 mjeseca u Francuskoj po povratku kući kupio svog prvog konja. Ove godine ako Bog da po prvi put idem na Ajvatovicu sa svojim konjem što mi predstavlja veliku čast.”

Njegova poruka je da mladi ne zaboravljuju i ne zapostavljaju tradiciju, jer kako kaže dok budemo čuvali bh. običaje čuvat ćemo svoj identitet i korjene.

Dženan ističe da svi problemi nestaju kada je u blizi konja, ove veoma plemenite i prekrasne životinje.

Neopisiv je osjećaj kada uzjašete na konja i počnete da galopirate prostranim livadama jednostavno tada zaboravite na sve brige i probleme. A i poslanik je rekao da svoju djecu učimo jahanju, plivanju i drugim sportovima.

Na ovom sigurno neće stati, kaže naš sagovornik, te je izradio nadu i želju da u budućnosti ima svoj ranč, u bh. stilu i ambijentu, gdje će ugostiti sve one koji gaje istu ljubav prema konjima i bh. tradiciji.

Njegov porodični dom i dvorište krase i druge raznovrsne životinje i uživa u tome da o njima brine, a posebno o svom ljubimcu, kojeg će po prvi put posebno srediti za ovogodišnju Ajvatovicu.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Treće druženje dijaspore i mještana u kalesijskom naselju Brda

U Srebrenici će se održati prvi festival svjetskog filma Silver Fram …

UM “Trik”: U četvrtak kviz o rodnoj ravnopravnosti

Malonogometni turnir Karovine 2024

Rezultati akcije „Lijevak“: Vozači pijani, bez pojasa, koriste mo …

CLOSE
CLOSE