Kalesija 15°

Zavodima za javno zdravstvo u BiH dostavljena sredstva za dezinfekciju

dezinfekcija1Nakon poplava koje su u maju pogodile Bosnu i Hercegovinu, potencijalni rizik po zdravlje ljudi u određenim područjima i dalje predstavljaju komaraci i glodari.

S tim u vezi Razvojni program Ujedinjenih nacija je zavodima za javno zdravstvo širom BiH dostavio sredstava za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju u vrijednosti od 240.000 dolara. Sredstva su dostavljena poplavljenim opštinama u Zeničko-Dobojskom, Posavskom i Tuzlanskom kantonu, te gradovima Doboju, Banja Luci, Bijeljini, kao i opštinama Zvornik i Šamac.

“U uvjetima u kojima je veliki dio Federacije BiH bio zahvaćen rušilačkim poplavama, uz ostale zdravstvene rizike koje ovakve nepogode donose sa sobom, posebno se izdvojio problem enormnog porasta brojnosti populacije komaraca. Jedini efikasan način prevencije, osim individualnih mjera zaštite, je široko-obuhvatna dezinsekcija, koja podrazumijeva nabavku relativno skupih preparata u velikim količinama. Pravovremena, organizirana i, sa strukom sinhronizirana akcija UNDP BiH je rezultirala činjenicom da su sredstva nabavljena i distribuirana, te je proces sistematske dezinsekcije već u toku“ izjavio je prim. Dr Željko Ler, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.”

Time će se omogućiti da zdravlje djece i svih građana bude adekvatno zaštićeno, a škole, vrtići, zdravstvene ustanove i drugi javni objekti i površine budu što prije stavljene u funkciju.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Vlada prihvatila tekst Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslo …

Rezultati prvog upisnog roka u školsku 2024/2025. godinu u MSŠ Kales …

Senad Mujkanović: “Zadovoljni smo postignutim rezultatima, resp …

Invaliditet kao motiv za uspjeh: Živiničanin Nijaz Noćajević preds …

Umjesto haljinica i košuljica obukli trenerke: Učenici petih razreda …

CLOSE
CLOSE