Kalesija 26°

Vlada TK diskriminira povratnike

vlada_tkUdruženje intelektualaca Podrinja, danas je uputilo pismo Ministru za boračka pitanja Tuzlanskog kantona. Pismo prenosimo u cjelosti:
-Pozivamo Vas, ali i ostale članove Vlade TK, da prestanete sa otvorenom, javnom i direktnom diskriminacijom povratnika u Republiku Srpsku. Pismo Vam upućujemo u povodu posljednjeg u nizu diskriminatorskih ataka – Konkurs za utvrđivanje liste branitelja i članova njihove porodice kojima se u Budžetu TK obezbjeđuju sredstva za obavljanje pripravničkog staža. Ovaj konkurs predstavlja dvostruko diskriminirajući akt prema onima koji odluče da se vrate na prijeratna prebivališta.

Prvo se u tekstu konkursa u stavu I Korisnici prava po ovom Konkursu pozivate na odredbe Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica kojima je precizirano koja lica imaju pravo aplicirati na ovaj konkurs, da biste se sami demantovali već u nastavku u stavu II Uslovi za obaljanje pripravničkog staža. U drugom stavu se decidno, ciljano i nedvosmisleno stavlja do znanja svima koji da potiču iz boračke porodice, ali imaju mjesto prebivališta na teritoriji RS, ne smiju ni pomisliti da konkurišu za obavljanje pripravničkog staža.

Ovo nije jedini akt Vlade TK kojim se provodi nedvosmislena diskriminacija povratnika i osporava i usporava pravo prognanih, raseljenih i izbjeglih na povratak, ali je najsvježiji i pogađa najprogresivniju grupu – mlade sa završernim fakultetima. Uskraćujući im podršku u ovom segmentu, šaljete jasnu poruku kako povratak prognanih nije jedan od prioriteta politika ove Vlade i podržavate one procese koji su provedeni proteklih petnaest godina sa ciljem osporavanja i zaustavljanja procesa povratka raseljenih lica na njihova prijeratna prebivališta.

Uvaženi ministre, pozivamo Vas da hitno poništite konkurs, ispravite objavljeni tekst i u novi konkurs uvrstite i mogućnost da se na raspisani konkurs prijave i povratnici u RS sa područja TK.

Pozivamo Vas i da budete najvatreniji zagovornik inicijative u Vladi TK za što hitnije donošenje zakona o zadržavanju stečernih prava povratnika i nakon njihovog povratka sa područja TK u RS. Tako ćete lično, ali i kompletna Vlada TK konačno načiniti značajan iskorak u pravcu definiranja prava na povratak kao osnovnog ljudskog i demokratskog prava koje se bitno razlikuje od „pokreta za povratak“ uspostavljenog na nakaradnim osnovama prije petnaestak godina u Bosni i Hercegovini – navodi se u saopštenju.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice,brine ih š …

Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine, projekat se nastavlja

Oglas za posao: Šivač Helena Chair

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana posljedice ostavlja p …

U MSŠ Kalesija počeo treći upisni rok koji će trajati do 31. augus …

CLOSE
CLOSE